• Sommardukning med Schersmin och smultron

  Hej!

  Tänkte titta in till er med lite inspiration till sommardukning som jag pysslade ihop i veckan. Trädgården är fullkomligt överöst med dessa fina vita blommor just nu. Smultronschersminen är min allra käraste av sorterna men jag gillar alla. Här ser ni en krans av blommor runt tallriken, smultron på strå, linneservetter, desserttallrik från Åhlens och Mateustallrik med spets från Hamngatan.se.

  Önskar er en fin julidag!

  Kram / Hanna W

   

 • Att välja glädjen – Om svårigheter i livet och om hopp

  Hej kära ni!

  Ni som följt mig här under året minns kanske att jag för ett år sedan valde att ärligt och öppet berätta om den autoimmuna sjukdom som jag diagnostiserades med nämligen Sjögrens Syndrom. Hur sjukdomen gav mig ledvärk dagligen samt feber vid ansträngning och en bedövande trötthet. Jag valde att dela med mig. Inget jag ångrar. Tvärtom. Jag vet att det hjälpt andra i liknande situationer och det har hjälpt mig att sortera mina tankar och hitta rätt fokus.

  Flera av er har undrat över hur det har gått. Det var ju ett helt år sedan jag nämnde detta sist. Lever jag fortfarande med feber och värk? Hur fungerar vardagen?

  Vet du… Det första jag vill säga till dig är att jag mår mycket bättre idag än vad jag gjorde för ett år sedan vilket jag är så tacksam för!

  Jag gjorde ett viktigt val förra sommaren. Jag valde glädjen och att fokusera på allt jag fortfarande kunde göra istället för det jag inte längre kunde göra. Precis hur viktigt detta val skulle bli  förstod jag nog inte fullt ut då. Jag valde livet och vet du… Det har givit resultat! Jag är inte längre rädd för framtiden. Jag lever här och nu. Har jag accepterat min sjukdom? Både ja och nej. Jag har accepterat den såvida att jag har stort förtroende för överläkaren och vet att en lång noggrann utredning gjorts som till slut efter lång tid visade att jag har denna sjukdom. Jag har accepterat att jag måste dra ner på tempot, lyssna på kroppen och anpassa mig efter dagsformen för att må bra. Samtidigt vägrar jag acceptera att sjukdomen skulle få ta över och påverka mitt liv till begränsning och sorg. Den kommer aldrig få styra och aldrig ska den få bli tongivande i mitt liv. Det har jag lovat mig själv.

  Jag lever fortfarande med ledvärk men inte varje dag som det var innan. Den kommer och går i skov vilket ger mig dagar helt utan smärta. Dessa dagar är så värdefulla och är en stor skillnad till hur det var förra sommaren. Feber och värk kommer ofta efter ansträngning som stress eller fysisk aktivitet. Här handlar det om en balansgång och jag försöker fortfarande lära känna kroppen för att ta reda på vad den orkar med. Det är svårt. Kroppen verkar inte känna skillnad på stress eller på t.ex. en springtur. Den reagerar lika. Den tror att jag är sjuk och ger mig feber och värk. Jag som tycker om att röra på mig försöker hitta var min gräns går och hur min träning kan se ut. Här får jag vara kreativ och hitta nya vägar. Här är jag ingen expert ännu. Jag har också lärt mig säga nej till saker jag inte orkar med samt att prioritera. Ibland kan en power nap på 20 minuter under dagen göra stor skillnad.

  Jag är så tacksam att jag började fotografera. Det har hjälpt mig något enormt. Det har fungerat som smärtstillande och gör det fortfarande när ledvärken kommer. När jag går ut med min kamera så hamnar jag i en annan värld och smärtan glöms bort i naturens skönhet. Det är faktiskt sant. Jag har fått uppleva skapelsens skönhet på ett nytt sätt och blivit mer närvarande här och nu. Innan jag blev sjuk tyckte jag om att fotografera men hade inte riktigt tid. När jag väl fick min diagnos blev det min räddning. Idag frilansar jag som fotograf och fotar reklambilder åt företag vid sidan av mitt vanliga jobb som musiklärare, arbetet med skolutveckling samt med event som t.ex. talangjakt/musikal. Jag jobbar egentligen mer idag men har ändrat fokus till mer av det kreativa som jag älskar. Jag jobbar smartare och prioriterar på ett helt nytt sätt när det gäller arbetsfördelningen under en dag. Jag jobbar med strukturerat och medvetet. Det går riktigt bra. På fritiden anpassar jag mig desto mer men det känns ok. Här har barnen och familjen prio 1. Jag kanske inte kan vara med på alla sociala event som jag vill men det får vara ok. Jag kan vara med nästa gång. Är det en dag med feber ordnar jag filmkväll tillsammans med barnen och gör det till en mysig kväll. Anpassar mig lite lagom. Jag tycker om livet och jag har lärt mig mycket på denna resa även om den varit  och fortfarande kan vara tuff.

  För ett år sedan skrev jag följande ord:

  ”Jag vet nu säkert att jag ska fortsätta leva livet fullt ut så mycket det bara går. Jag kommer behöva anpassa mig under resans gång men det får aldrig ta över mina tankar och mitt liv. Ingen vet något om framtiden. Varken du eller jag. Vi kan bara leva och göra det bästa vi kan av tiden just nu. Livet går upp och ner för alla för att det är jordelivet. Skillnaden blir hur vi väljer våra tankar. Hur vi tar fasta på de tankar som ger hopp, glädje och styrka. Man får vara jätteledsen, jätterädd och känna att det är orättvist men det får aldrig ta över. Det finns alltid något att vara tacksam för.”

  Det här är något jag fortfarande håller fast vid och som hjälpt mig mycket. Ibland frågar människor i min omgivning om jag inte är rädd för hur sjukdomen kan utvecklas i framtiden eller de följdsjukdomar som kan komma. Vet du… Jag tänker inte alls så. Jag har lämnat de tankarna helt. Det är ju ingenting jag kan påverka och oro bryter ner oss så mycket mer än vad vi kanske tror. Sedan är det faktiskt så att jag trots läkarens besked om en obotlig kronisk sjukdom bestämt mig för att en dag bli helt frisk. Det är min tro och mitt hopp. Jag vet att det kommer bli så och det ger mig ett lugn.

  Om du vill läsa om min resa samt om tips och inspiration till dig som lever med sjukdom, sorg eller negativa tankar så länkar jag till mina inlägg här:

  När livet vänder – del 1

  Tror du jag kommer bli frisk? – del 2

  Att vända det svåra i livet till något positivt – del 3

  15 tips till dig som lever med sjukdom, sorg eller negativa tankar – del 4

  Frågeinlägg

  Så varför har jag valt att dela med mig av detta?

  Jag vill ge er alla hopp och inspiration till att leva det liv som ni önskar. Jag vill vara en motvikt till det negativa och istället lyfta fram en annan positiva sida och ett val. Jag vill berätta min historia för att sprida kunskap till dig som inte vet så mycket om autoimmuna sjukdomar eftersom det är något som inte syns och för mig var det ett helt okänt område.

  Livet är fullt av glädje och sorg. Så är jordelivet men du har makten att bestämma hur ditt liv genom att ta vara på de förutsättningar du har. Försök att se svårigheter som utmaningar och du kommer gå starkare ur situationen. Har du upplevt smärta så kommer du uppleva lycka starkare än tidigare. Påverka det du kan påverka. Välj glädjen, välj livet!

  Många kramar till dig! / Hanna W

 • Biotips Aladdin

  Hej alla!

  Här kommer ett litet biotips från mig på en barnfilm som går på bio nu nämligen otecknade Aladdin. Ibland delar vi upp barnen lite när vi gör aktiviteter. Jag och Love bestämde oss för att ha en egen liten biodate då Noah var med en kompis. Love fick en liten oljelampa av oss som vi köpte i en gränd i staden Mostar i Bosnien. Han är så rädd om den lilla utsmyckade lampan och har den i en liten guldask med sidentyg i :).

  Han hade aldrig sett filmen Aladdin eller läst den sagan. Plötsligt blev ju hans lampa magisk när han fick se berättelsen bakom lampan. Vi tyckte om filmen båda två. Den var så bra. En magisk film med spänning, humor och ett budskap i. Vackra miljöer, en stark tjej som ville bli Sultan, en gatupojke som inte hade mat för dagen, en apa, en rolig ande i en lampa, tre önskningar, en fiende, kampen mellan det onda och det goda.

  Nu när det är lite kyligare väder ute kan det vara bra med ett litet filmtips tänkte jag.

  Önskar er en fin dag!

  Kramar / Hanna W

 • Bad i zinkbalja och sommarkalas i trädgården

  Hej!

  Hur har ni det?!

  Vi är långlediga jag och barnen i sommar. En hel ledig sommar och det känns väldigt lyxigt. Erik har bytt jobb och jobbar desto mer men kommer ha några veckor tillsammans med oss!

  Vi fyller dagarna med allt möjligt somrigt och mysigt. Gör utflykter, träffar familj och kompisar, grillar, pysslar i trädgården, leker ute, spelar tennis, tar cykelturer, äter mängder av jordgubbar, läser och har vattenkrig. Ungefär så. Ibland har barnen kompisar över och då ställer jag gärna till med lite trädgårdskalas.

  Det här är ett litet trädgårdsrum vid örtträdgården intill växthuset. Precis under det gamla plommonträdet har vi en liten möbelgrupp och alldeles intill växer en stor pionbuske med mängder av fluffiga blommor.

  Tycker om att dekorera med blommor. Här ser ni en av mina Austinrosor som nästan påminner om en pion med alla sina kronblad. Det har varit lite kyligare väder men det gör att blommorna i rabatterna håller länge och vi har även smitit iväg på lite biomys. Tänkte jag skulle ge er ett biotips imorgon.

  Många kramar från mig!

   

 • Zinnia

  Här kommer ett frötips från mig som jag absolut kommer att så mer av till nästa säsong. Zinnia!

  De var väldigt enkla att driva upp från frö och när man klipper bort blommor till buketter så kommer det nya knoppar och den grenar sig. Jättesöta som snittblommor! Mina frön köpte jag i våras på Impecta.

  Kramar / Hanna W

   

 • Sommaruppdrag

  Hej!

  Fick en idé att låta barnen göra små sommaruppdrag. Har fixat en liten låda med lappar i där det står olika somriga uppdrag. De får turas om att dra en lapp med ett uppdrag på. Tänker att det är ett sätt att maximera den där mysiga sommarlovskänslan som jag så gärna vill ge dem. Kanske något man kan köra en vecka med ett uppdrag varje dag eller kanske en gång i veckan. Vad man tycker passar bäst helt enkelt. På den första lappen stod det hitta ett grässtrå och trä på smultron från trädgården. Ett litet pris till vinnaren. Som en challenge. Love vann för störst kreativitet då han plockade på både vinbär, körsbär, jordgubbar och kryddor på sitt. Noah vann priset för bäst design. Hans var så fint! Jag får visa er slutresultatet om någon dag :). Barnen tyckte det var roligt och jag tänker att det är något som kan passa alla åldrar och även om man har barnbarn eller jobbar som förskolelärare/lärare.

  På bilden ser ni en lila Malva och jättedaggkåpa som får limefärgade blommor.

  Förslag vad det kan stå på lapparna kan vara t.ex. att fylla ett antal vattenballonger och försöka kasta dem till varandra utan att de spricker ett visst antal gånger eller kanske kasta prick med dem. Ett annat uppdrag kan vara att baka en blåbärspaj eller kanske ta en cykeltur för att köpa en glass. Ett litet sommartips från mig!

  Hoppas ni har det bra. Både ni som har semester och ni som fortfarande jobbar.

  Kramar / Hanna W

   

   

 • Snabblagad semestermat – Färsk tortellini med basilika, tomatsås, fetaost och pinjenötter

  Hej!

  Känner ni som jag att man ibland inte kommer på vad man ska laga till lunch på semestern. Eller kanske till och med inte har någon ork att laga något. Då brukar jag äta denna maträtt. Den tar max 10 minuter att slänga ihop och är så god att jag skulle kunna äta den varje dag!

  Till 4 personer behöver du:

  2 pkt färsk tortellini med basilika i (kokas ca 3-4 min i saltat vatten, står på paketet)

  1 pkt fetaost

  Ruccola

  Plommontomater mini (till garnering)

  Pinjenötter

  Tomatsås

  Tomatsås

  Du behöver:

  Färsk basilika (samt andra färska kryddor som t.ex. oregano och timjan om du har)

  1/2 liten gul lök

  2 pkt passerade tomater

  Lite ketchup eller honung

  Lite salt

  1 vitlöksklyfta

  Gör så här:

  Hacka löken och fräs den i smör så att den blir lite glansig och mjuk.

  Tillsätt passerade tomater, lite salt, hackad färsk basilika och ev. fler kryddor, en pressad vitlöksklyfta och så något sött. Ketchup fungerar alldeles utmärkt och ger ju mycket tomatsmak men annars lite honung eller lite socker. Det söta lyfter fram den goda smaken hos tomaterna.

  Låt det sedan puttra en liten stund

  Mixa såsen med stavmixer.

  Klart!

   

  Lägg upp det som du önskar. Smaklig måltid!

  Kram / Hanna W

   

   

 • Sommarlovsmorgon och pioner

  Hej

  Har ni några morgonrutiner på semestern när ni är hemma?

  Jag har kommit på att det är lite mysigt att ha sina rutiner och när tonåringen i huset hade egna förslag så var vi inte sena att hänga på.

  Det bästa är att vakna tidigt innan någon annan vaknat. Smyga ut i växthuset med en tallrik kylskåpskall fil och bär. Sitta i kökssoffan under vindruvorna och planera lite för dagen. Ta den dagliga morgonrundan mellan perennrabatterna för att spana efter pionknoppar. Gärna barfota för att känna daggen i gräset. Tystnad. Ibland får jag sällskap av en liten katt eller två.

  Här ser ni mina gladioler i kruka. De växer så de knakar. Grävde ju upp knölarna förra året, vinterförvarade dem och satte dem i jord i våras. Nu hoppas jag på rik blomning. Penséerna fortsätter att blomma och i den lilla krukan är en ny ros som jag fått av en kompis. Lill Lindfors heter den. Zinkkannan hittade jag på en loppis för en billing peng.

  Dessa pionknoppar alltså! Är de inte som allra finast precis innan de slår ut?! Eller är de som mest magiska kanske när de är som stora fluffiga pompoms!

  Sara Bernhardt heter sorten.

  Vår tonåring har bestämt sig för att gå upp klockan 9 varje morgon för en power walk. Hans fotbollstränare tyckte det var en bra morgonrutin för att vakna till liv. Noah som är minst sagt morgontrött tyckte detta lät bra. Jag var förstås inte sen att hänga på. Idag var det premiär. Lillebror stannade inne och kikade på sommarlovsmorgon. Det visade sig dock att den omtalade powerwalken endast innefattade ett varv runt kvarteret på 9 minuter i badtofflor… Suck alltså. Tonåringar… 😉 Men jag fick min lilla pratstund med honom när vi traskade bredvid varandra. Kvalitetstid. Sedan fortsatte jag en långpromenad över åkrarna och plockade med mig en bukett ängsblommmor hem.

  Klockan 10:00 mumsade vi nybakt bröd från bageriet. Vi har ju ingen ugn just nu och det lilla bageriet ligger inom promenadavstånd och har himmelskt gott surdegsbröd!

  Tror faktiskt vi kommer fortsätta med dessa rutiner men imorgon ska tonåringen ha springskor på och utöka längden på sin omtalade power walk tycker jag ;).

  På bilden till vänster ser ni mina luktärter som jag sått. Även de växer så det knakar och klättrar längs bambustöd i krukan.

  Måste bara visa er denna bild. När man är tonåring och måste kolla in något på Youtube men det är för ljust av sommarsolen som lyser in genom fönstret. Då måste man ju hitta en lösning på det liksom 😉

  Kram / Hanna W

   

 • Pannacotta Dulce de leche

  Hej fina ni!

  Idag tänkte jag ge er receptet på en god dessert som vi gjorde till midsommar! Pannacotta med kolasmak garnerad med karamelliserade nötter eller mandlar samt några blåbär. Barnens variant fick hackad dajm på toppen. Ska serveras kylskåpskall. Görs med fördel i jättesmå glas typ snapsglas. Tycker denna typ av desserter nästan är godast så. Lite lagom och man kan då istället ha flera olika desserter i småglas om man vill. God och enkel dessert att kunna förbereda dagen innan en middagsbjudning.

  Receptet är inspirerat av ”Bara en kaka till” och @bynilsgarden men i denna variant använde jag inte gelatin utan istället Dr Oetkers vegegel.

  Dulce de leche Pannacotta med karamelliserade nötter

  Du behöver:

  1 burk karamelliserad mjölk

  5 dl grädde

  1 1/2 påse vegegel (går att byta ut mot 3 gelatinblad som ligger i vatten i minst 5 min)

  100 g pistagenötter eller mandel

  0,75 dl råsocker

  0,25 dl vatten

  1 rågad tsk flingsalt

  Gör så här:

  1. Börja med att värma grädden i en kastrull på spisen. Ta den från värmen precis när den börjat koka.

  2. Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig.

  3. Rör ner vegegel. Vispa och värm försiktigt tills det tjocknar. Det ska inte koka. Häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen över en natt.

  4. Hacka nötterna eller mandeln grovt. Rosta dem lätt i en torr stekpanna tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Detta tar fram smaken men är inget måste.

  5. Häll över dem på en tallrik.

  6. Häll råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat.

  7. Dra av stekpannan från plattan och rör ner nötterna/mandeln och blanda snabbt. Häll sedan över detta på bakplåtspapper och låt stelna.

  8. När massan är stelnad hackar du den grovt. Nötterna kan förvaras i en lufttät burk tills du ska använda dem.

  9. Garnera pannacottan med de karamelliserade nötterna/mandeln samt några fina blåbär precis innan desserten ska serveras.

  Önskar er en fin helg!

  Kramar / Hanna W

 • Dubrovnik, sista anhalten på resan

  Hej!

  Här är Dubrovnik. En vacker medeltidsstad vid havet. Här har man spelat in en del av serien ”Game of Thrones” för er som sett den ( jag har inte sett den själv). Den vackra stadsmuren ringar in gamla stan som är som en labyrint av smala gränder mellan vackra husfasader. Vi bodde i en lägenhet vi hyrt via AirBnb. Hyrbilen lämnade vi tillbaka vid flygplatsen innan vi reste tillbaka.

  Vi körde upp på ett berg med underbar utsikt över staden. Här fanns promenadstigar bland olivträd, lavendel och andra blommor.

  Man kan vandra längs med muren och se solnedgången.

  På kvällen är det många besökare på grändernas restauranger. Mycket fisk serveras men också Italiensk mat. Grillad tonfisk är min favorit.

  En sista bild från lägenhetens pool.

  Älskar ju Hortensia!

  Vill tacka er för att ni tagit del av vår lilla resa. Tack för meddelanden på instagram och frågor. Jag försöker svara så bra jag kan och är det något mer ni funderar på så skriv gärna igen eller kommentera här på bloggen.

  Resan är slut och det känns som att vi upplevt många vackra platser och tagit del av mycket historia. Har läst på en del om krigen i Balkan. Så mycket sorgligt som hänt här i dessa vackra länder. Jag skulle mer än gärna åka tillbaka och Juni var en jättebra tid att åka på innan turistsäsongen drar igång. Nästa gång tar vi med oss barnen. Då tror jag inte vi skulle åka runt lika mycket utan mer stanna kring Split och öarna intill.

  Kramar / Hanna W