Recept

Grönkålspizza med fetaost, citron, chili och pinjenötter – Sommarens godaste lövtunna pizza på grillen

Hej

Känner mig fortfarande berörd av alla era kommentarer på instagram och mail. Tänk vad viktigt det är att vi delar både glädjeämnen och sorg med varandra för att se att vi inte är ensamma och för att kunna uppmuntra varandra! Lite svårt att kasta sig från ett seriöst och så viktigt ämne till något så världsligt som ett recept men så får det vara för nu känner jag att det är dags att ni ska få ta del av ett nytt gott recept!

Toppingen på pizzan har jag plockat ihop efter vad jag gillar helt enkelt. Jag odlar grönkål och tycker det är så gott. I år blev det riklig skörd så nu äter vi grönkål i stort sett varje dag. Receptet på själva pizzabotten är från Leila Lindholm. Tycker det är lätt att botten blir för tjock när man gör pizza och då är denna toppen. Går säkert lika bra att grädda den i ugn men vi gräddade den på en pizzasten på grillen. Vi har en större klotgrill och körde med briketter denna gång. Viktigt att grillen är ordentligt varm och att man tillagar pizzan med grillocket på.

Topping på pizzan:

Pizzadegen kavlas ut riktigt tunt. Här ligger den på pizzastenen på grillen. Tunt lager tomatsås på pizzadegen så att inte pizzan blir för blöt. Det påverkar ur botten blir. Riven ost ovanpå tomatsåsen. Ovanpå den rivna osten hade vi hackad grönkål i större bitar, smulad fetaost, pressade på citron, kryddade med chiliflakes och toppade pizzan med pinjenötter.

Pizzan blev på riktigt supergod verkligen! Godaste pizzan jag ätit och så äter jag ju mycket vegetarisk mat så det var perfekt för mig.

Barnens önskemål var skinka och ost på sin pizza och sedan gjorde Erik en jättegod med serranoskinka, rödlök, färska små plommontomater i halvor, halloumi och grön paprika. Kanske att han tog någon oliv också.

Så goda pizzor och mysigt med doften från grillen! Vi tände ljus och hade solcellslampor på altanen. Tjockkoftan på i den svala sommarkvällen. Så mysigt med semester hela familjen tillsammans.

Här kommer recept på Leilas pizzadeg:

4 stora pizzor

15 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

2 tsk strösocker

1 tsk flingsalt

2 msk olivolja

1 dl durumvete

5 1/2-6 dl vetemjöl special

1.Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.

2.Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.

3.Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.

4.Sätt ugnen på 250 grader.

5.Dela pizzadegen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.

6.Smaksätt med valfri fyllning.

7.Grädda pizzan i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.

Tomatsås:

Tomatsåsen gör vi alltid själva. Fräser lite hackad gul lök. Häller över passerade tomater (eller använder egna finhackade samt lite tomatpuré) och så får det stå och puttra tillsammans med lite salt, färsk oregano och färsk basilika från örtträdgården. En av våra vänner från Malta lärde oss att man alltid ska ha något sött i tomatsåsen. Det lyfter tomaternas söta smak. Han hade alltid i lite socker men det går lika bra med lite honung eller ketchup. Pressade även i en vitlöksklyfta. Tomatsåsen är ju så bra för det som blir över blir ju perfekt att äta till lunch med färsk fylld vegetarisk pasta eller frysa in.

Lycka till med era semesterpizzor!

Kram Hanna W

2 Comments

 • Sara Molander

  Ser verkligen jättegott ut! Tror jag ska köpa pizzastenar och testa! Vi har en gammal bakugn hemma i köket som dessvärre är igenmurad… Annars hade ju det varit perfekt! Hoppas ni myser i värmen

  • hanna.wahlstrom

   Åh, ja men prova! Det är riktigt gott!
   Bakugn är ju drömmen förstås men grill fungerar riktigt bra.
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *