Recept

Saffranscheesecake med pepparkaka och lingon

Hej alla!

Här kommer ett jättegott recept på frusen cheesecake med saffran och pepparkaksbitar i. Den går såklart att servera som en vanlig cheesecake i en kakform också. Då smular man pepparkakor som botten och häller själva cheesecaken ovanpå. I detta recept har jag gjort cheesecake i en form och stoppat i bitar av pepparkakor. Innan desserten serveras har jag sedan tinat cheesecaken lite så att den är mjuk som glass. Sedan har jag tagit en sked och fyllt små glas som jag toppar med några vackra lingon från i somras som vi hade i frysen. Mysigt till adventsfika eller kanske till glöggminglet. Här kommer receptet:

Saffranscheesecake med pepparkaka och lingon

Ingredienser:

3 ägg

1 nypa salt

2 dl strösocker

200g philadelphiaost

3 dl vispgrädde

1/2 pkt Saffran

Pepparkakor

Till garnering:

Lingon

Gör så här:

Du behöver tre rena skålar. Vitorna får inte blandas med gulor så använd olika vispar, diska dem eller använd dem till vitorna först och sedan till gulorna.

1. Separera äggulor från vitor och lägg dem i varsin skål.

2.Vispa vitorna tillsammans med några korn salt till fast skum med en elvisp.

3.Vispa gulor och socker för sig poröst med en elvisp. Vispa ner philadelphiaosten mot slutet.

4.Vispa grädden för sig i egen skål.

5.Blanda ostblandningen, grädden och vitorna varsamt tillsammans med saffran.

6.Om du vill servera den som en cheesecake bryter du pepparkakor och lägger i botten. Häll sedan smeten ovanpå och ställ in i frysen över natten.

Om du vill servera i små glas så lägg smeten i formen direkt. Bryt pepparkakor i bitar och stoppa ner i formen. Frys tårtan över natten. Innan servering tempererar du cheesecaken så att den går att lägga upp i små glas.

 

Några fler tips till glöggmingel eller adventsfika:

Recept på nyttiga pepparkaksbollar med mandelmjöl och dadlar hittar du här!

Parmesanflarn med pistagenötter hittar du här!

 

Lycka till! Kramar från / Hanna

 

 

 

 

4 Comments

 • Katarina

  Hej!

  Jag tror du glömt att skriva saffran någonstans i receptet?
  Jag skulle bli så glad om jag kunde få med det, ser perfekt ut att ha till julafton!

  Kram
  Katarina

 • Katarina

  Hej!
  Jag såg din saffrans cheesecake och vill gärna göra den till jul nu. Men jag tror att du glömt skriva saffran i receptet på bloggen. Jag skulle bli så glad om du kunde uppdatera hur mycket det ska vara och när det ska i.
  *vilsen utan exakt recept*

  God jul!

  • hanna.wahlstrom

   Hej! Vad roligt att du tycker om den! Tänkte också göra den till julaftonen men då gör jag den i rund kakform istället med pepparkaksbotten tror jag. Jag har tyvärr inget mått på hur mycket saffran det ska vara i. Jag tänkte mest bara att det skulle vara gott att ha i så jag hade i lite på känn från en påse. Tror inte jag tog hela påsen. Du kan nog prova att ha i och smaka på smeten tills det blir bra. Ger ju så fin färg också. Det kan inte bli fel. Jag ska göra den igen imorgon. Ska tänka efter hur mycket jag har i då och sedan uppdatera. Tack för feedback!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *