Festligheter

Lucia

På bilden ser ni mig och lilla Nisse nere vid den frusna sjön i kvällssol

Hej fina ni!

Precis hemkommen från den vackra stadskyrkan som ikväll var fylld av den underbaraste sång och tusentals ljus. Jag älskar luciatraditionen och har alltid gjort. Lucia är min stora förebild. Hon står för godhet, sanning och hon brydde sig om de svaga i samhället. Hon var en stark kvinna. I vår tid behövs lite mer av Lucia och ljuset hon sprider. Jag tänker på all den kärlek som faktiskt finns bland oss människor. Så många som vill hjälpa. Så många som vill lyssna och vara ett stöd för någon annan. Alla kan vi bidra på vårt eget sätt till att göra världen lite bättre.

Luciaminnen

Som barn och långt upp i tonåren var jag med i Kulturskolans kör och de olika stämmorna till Luciasångerna är fortfarande kvar i minnet. Tidiga, mörka, kalla morgontimmar när vi lussade i Stadskyrkan, alldeles för mycket dextrosol, doftande lingonkransar, kanalljus, lockigt hår och tända ljus. Min favoritsång är en solosång jag sjöng som heter just Lucia ”Från fädernas gråa tider, i heligt ärende sänd. På frusna vägar hon sprider sin sällsamma ljuslegend…” Som vi såg upp till Lucian i kören. Hon var en av de äldsta i kören och hade en röst så varm och vacker att man bara ville gråta när hon spred all härlig julkänsla.

13 December föddes min lillebror

Min lillebror föddes på Lucia. Han som var så högt önskad att han var med på min önskelista till varje jul och födelsedag. Ja det var faktiskt så. Jag har alltid tyckt om barn och trots att jag hade tre systrar så önskade jag mig ett syskon till. Det var det enda jag önskade mig så gissa om jag blev glad när han föddes. Mamma har berättat att det var luciatåg på sjukhuset när vår lilla stjärngosse föddes. Han som stod där med sin stjärna i handen varje jul tillsammans med Kulturskolans kör. Pojken med änglarösten sjungandes Stjärngossens visa.

Berättelsen om Lucia

Jag arbetar bland annat som musiklärare och har haft luciatåg under många år. Barnkörer och ungdomskörer. Det händer något alldeles speciellt när de står där med alla tända ljus. Deras ansikten strålar. Kanske känner de av Lucias viktiga budskap. Jag brukade läsa för dem i min stora berättarbok. Berättelsen om Lucia som skulle bli bortgift mot sin egen vilja. Lucia som tog bröllopspengarna och gav till de fattiga. Hennes blivande man och soldaterna som försökte döda henne. De tyckte att hon gjorde fel val och de accepterade inte hennes kristna tro. I berättelsen står det att de försökte bränna Lucia på bål men att elden inte kunde skada henne. Sorgligt nog dödades hon med svärd.

Lucias röda band påminner om att hon fick dö för att hon stod upp för de svaga och för hennes tros skull. Lucias ljus i håret påminner oss om ljuset som kommer tillbaka igen. Hon kommer under den absolut mörkaste tiden på året. Hon ger oss hopp. Var hälsad Sankta Lucia.

The tradition of Lucia in English 

Lucia is a Saint who cared for the weak ones and the poor ones in the society. She was a christian and she wanted to make her own choices in how to live her life. The legend tells us that her parents wanted her to get married to a man that she did not love. She took the money for the wedding and gave it all to the poor. Her future husband and his soldiers tried to kill her by burning her at a stake but the fire could not touch her. It could not harm her. Sadly they killed her with a sword.

Lucia has a red ribbon around her waist. It is a symbol of how she died with the sword. She has candles in her hair to remind us that the light will come back. It´s really dark and cold in Sweden right now but the candles give us hope. Lucia is a role model. A strong women. A women that believed in helping others. We need the light of Lucia in our world today. We can all keep her memory alive by helping and caring for others.

I wish you a wonderful evening! Love / Hanna W

 

2 Comments

 • Kate

  Genom IG hittade jag hit till Dig, och blir sååå inspirerad att ta upp mer tid för fotografering som legat nere så länge… Alldeles för länge !
  Vilken fin blogg Du har, och visst är det så mer personligt än just IG, även om det går i veckorna går fortare att kika in där.
  Ja, men på en skala hur fint skriver inte du om Lucia… trots att jag redan hört om detta så blir jag alldeles tagen av den lilla storyn.. och om Din önskan om en lillebror. Sååå vacker skrivet !
  Min morbror var musiklärare / rektor och har i åratal spelat gitarr och ackompanjerat till deras luciatåg i vår lilla stad, och dottern var med för 2 år sen. En tradition vi måste vara rädda om och bevara. Själv är jag dagbarnvårdare sen 30 år och vi hade ett såååå gullig Lucia tablå för alla nära & kära i veckan…

  Önskar Dig en finfin lördag, och så ska jag lägga till Din blogg i min lista så jag kan kika in ofta…
  Kraaam Kate

  • hanna.wahlstrom

   Hej
   Åh vad glad jag blev att läsa ditt meddelande. Vilka fina ord och vad roligt att läsa om din morbror och om ditt jobb med barn. Du har världens viktigaste jobb! Jag menar det verkligen! Att vara med och lägga grunden för våra barn är ju så värdefullt . Tänk vad mycket tid många barn spenderar hos er. Jag blir så glad av att höra att du tycker det är viktigt att Luciatraditionen bevaras. Jag tror den behövs.

   Har du också en blogg? Blir ju väldigt nyfiken!

   Jag tycker också att en blogg är mer personlig men den tar mer tid än att lägga upp en bild på instagram så det blir inte dagliga uppdateringar för mig som arbetar heltid med annat. Jag har funderat på om jag verkligen ska ha både och men har kommit fram till att bloggen blir ett bra komplement till instagram då man kan skriva lite mer och även lägga ut en del recept, inköpsställen m.m. här.

   Vad roligt att du hittat hit. Varmt välkommen!
   Kram / Hanna W

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *