Festligheter,  Inredning,  Trädgård

Till dig som känner stress över julen

Hej

Idag vill jag ta upp ett viktigt ämne här inne. För mig betyder julen (som ni säkert märkt) väldigt mycket. En tid då vi är tillsammans med våra familjer. Vi pyntar, pysslar, bakar och sjunger julsånger.

MEN jag vet att för flera av er som läser det här känns julen kanske inte alls lycklig, mysig och underbar. Det kan bero på flera orsaker. Kanske är du stressad. Har arbetat mycket och haft mycket att göra efter jobbet som gjort att du inte alls hunnit förbereda så mycket för julen. Kanske är du i en situation där julen känns som en dyr högtid och du har inte möjlighet att köpa de där julklapparna som du vill. Kanske är du inte frisk och känner oro över att orka med julen. Kanske finns det saker som inte är bra i din relation till din partner, till dina barn eller till familj/släkt som du kanske ska fira jul med. Kanske bär du på sorg och julen blir en tid då du blir påmind om den du saknar. Kanske har du ingen att fira jul med och känner dig ensam. Kanske blir du bara stressad över fina instagrambilder och reklamskyltar i affärerna och bara vill att julen ska vara över. Kanske du av olika anledningar inte firar jul alls.

Till dig vill jag bara säga att du inte är ensam. Flera ungdomar och vuxna känner precis som du. Jag har i min blogg försökt vara en inspirationskälla när det gäller julen. Lite som en tidning med inspirerande julbilder, texter och recept. Det kommer jag fortsätta med såklart men jag vill inte medverka till någons stress. Se det som positiv inspiration eller bilder att finna vila i.

Vet ni jag hade en kollega tidigare från ett annat land. Hon sa till mig att hon tyckte det var så konstigt att vi svenskar stressar så mycket innan julen så att vi inte orkar med själva julfirandet när den dagen kommer. Hon berättade att i sitt land handlade julen om att vara tillsammans med någon eller några man tycker om. Det behöver ju inte alltid vara släkt eller familj som man firar med. Det kan vara vänner som blir som familj. Kanske är det just denna jul som du kommer att bjuda hem den där personen som du vet är ensam i jul. Hon berättade också att de inte hade någon stress över julmaten utan var och en öppnade helt enkelt sitt kylskåp och plockade med sig vad man hittade. De samlades i hennes mormors hus och satte sig i en ring på golvet. I mitten placerades all mat. Sedan satt de där hela kvällen tillsammans, åt mat och pratade i timmar. Jag tycker att det ligger något i det hon säger. Gör så mycket som du vill, gör det som gör dig och dina närmaste glada, gör det som är lagom för dig att orka med. Strunta i resten.

Det blir jul även om huset inte är perfekt städat, eller om du inte hunnit baka fem sorters julgodis eller om du inte gjort pepparkaksdegen själv. Det blir jul även om du inte kommer ha ett traditionellt julbord med alla olika maträtter eller har köpt många paket. Det blir jul om du får må bra tillsammans med dem som som tycker om. Det är ju det som är jul.

Här kommer några enkla tips till dig som känner att julen det är något jag får styra upp i helgen som kommer. Jag hinner inte just nu.

 

1.Ett enkelt och billigt blomsterarrangemang (som på den översta bilden) kan du enkelt fixa av ris och mossa (som du hittat på marken i skogen) tillsammans med några hyacinter (som det ofta dessutom är rea på just nu).

2.Vill man ha en stjärna i fönstret så är det rea lite överallt just nu eller varför inte vika en egen av tapet, finare papper eller tunt bakplåtspapper. Finns massor av inspiration till dessa på nätet.

3.Pepparkaksdeg går att köpa och det tar bara några minuter att grädda ett gäng pepparkakor i ugnen.

4.Presenter behöver inte vara dyra utan det är ju tanken som räknas. Man kan t.ex. komma överens med andra vuxna att kanske hoppa över julklappsbytet och ge till barnen istället eller ge bort något att göra tillsammans istället för en present. Om man inte hinner slå in dem så är ju presentpåsar alldeles utmärkt. Finns t.ex. här.

5.Vackra julkläder kan kosta mycket. Ibland kan man hitta jättefina på Tradera eller varför inte bestämma att klädkoden denna jul är mjukiskläder. Det är ju trots allt en mysig högtid att bara umgås.

6.Lite glögg/julmust, några skumtomtar  och en chokladkartong kommer man väldigt långt med. Julmat finns det mycket som är färdigt i butik. Välj den maten du tycker om inte bara för att traditionen säger att det ska vara vissa maträtter. Själv gillar jag t.ex. halloumispett med rödlök och grön paprika. Vilka har det på sitt julbord?. Jag i alla fall 😉

7.Juldekorationer kan man enkelt fixa med lite jutesnöre och några klädnypor. Häng upp vad du hittar i naturen som känns juligt. Små grankvistar eller kanske lingonris

Om du inte mår bra, inte känner dig så pigg eller lever med saknad. Sänk kraven och berätta för någon du litar på hur du känner. Ibland kan det hjälpa att bara få dela med sig. Fira julen med dem du tycker om och låt kvällen bli en tid för att prata om livet och umgås. Släpp kraven. Ofta är det vi själva som ställer höga krav på oss själva.

Skickar största kramen till er och önskar er en fridfull jul. Till dig som inte firar jul så är du lika värdefull du med.

Kramar från Hanna W

2 Comments

 • Kate

  Sååå många kloka ord ! I år har vi (jag) verkligen dragit ner… Bara bakat lussekatter till 1:a advent, inget julgodis, för ingen äter just…. ALLA våra barnbarn får en julpåse med en godisask, ficklampa i paket och en peng att handla själv för. Jag vill och orkar inte leta julklappar till 9 barnbarn.. Vi är en stooor familj 🙂
  Juldagen som är vår stora bullriga familjs ”julafton” ska firas på annat än traditionellt sätt, har jag bestämt… Det finns att läsa hos mig 😉 Men de är fokus på barnen.
  Tycker Din kollegas familj i hennes hemland hade ett helt fantastiskt sätt att fira jul på, verkligen. Precis som det ska vara… <3 Det är ju vi själva oftast som målar upp en "Carl Larsson idyll" över julen som blir svår att leva upp till… Men nu tycker jag att vi försöker ändra på det!
  Önska Dig en fin lördag så här dagen före 4:e advent..!
  Kraaam Kate

  • hanna.wahlstrom

   Hej Kate! Stort tack för att du delar med dig av dina tankar kring julen! Vi är ju alla olika och jag tror det är jätteviktigt att känna efter vad som känns lagom och rätt för att julen ska kännas vilsam och rolig ❤️ Du verkar ha hittat ett sätt som passar jättebra för dig och din familj ❤️ Går gärna in och läser. Vad heter din blogg? För mig personligen hittar jag ett lugn i att pyssla. Jag har alltid varit så. Det är en stilla stund för mig. För någon annan känns det bara stressande. Jag kan bli stressad av själva matlagningen men vi har bestämt oss för att köra knytis i min familj så jag ska bara förbereda saffranscheesecake och halloumispett. Känns väldigt lagom Kram / Hanna❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *