Festligheter,  Recept

Saffranscheesecake med pepparkaksbotten

Hej!

Annandag jul idag och själva julfirandet börjar gå mot sitt slut. Idag åt vi saffranscheesecake till dessert med släkten och jag tänkte att ni skulle få det receptet ifall ni vill göra till t.ex. nyårsdessert. Jag har delat receptet tidigare men då serverades cheesecaken i små glas toppade med lingon. Här serveras den som en dekorerad tårta.

Saffranscheesecake med pepparkaksbotten

Ingredienser:

3 ägg

1 nypa salt

2 dl strösocker

200g philadelphiaost

3 dl vispgrädde

1/2 pkt Saffran

Pepparkakor

Till garnering:

Pepparkakor, lingon eller delade färska fikon och physalis

Gör så här:

Du behöver tre rena skålar. Vitorna får inte blandas med gulor så använd olika vispar, diska dem eller använd dem till vitorna först och sedan till gulorna.

1. Separera äggulor från vitor och lägg dem i varsin skål.

2.Vispa vitorna tillsammans med några korn salt till fast skum med en elvisp.

3.Vispa gulor och socker för sig poröst med en elvisp. Vispa ner philadelphiaosten mot slutet.

4.Vispa grädden för sig i egen skål.

5.Blanda ostblandningen, grädden och vitorna varsamt tillsammans med saffran.

6.Bryt pepparkakor och lägg i botten på en rund springform. Häll sedan smeten ovanpå och ställ in i frysen över natten.

7. Dekorera tårtan när du tar fram den ur frysen. Den här har jag dekorerat med pepparkakssnöflingor som jag bakat tidigare men det är också fint att dekorera med t.ex. lingon eller varför inte halverade färska fikon och physalis. Eventuellt behöver den ställas fram lite innan man ska äta den ifall den är helt genomfrusen. Det är lite olika på olika frysar har jag märkt. Idag tog vi den direkt från frysen och den var lagom mjuk.

Gillar efterrätter som går att förbereda innan gästerna kommer. Det här är absolut en sådan! Hoppas ni haft det bra dessa juldagar. Vi har sänkt tempot mycket och prioriterat att umgås med släkt och vänner.

Lycka till!

Kram / Hanna W

 

2 Comments

  • Kate

    Låter helt fantastiskt gott och tack för receptet! Hoppas vi hinner piggna på oss till nyårsafton, då vi tyvärr har sjukstuga här, som såååå många andra!
    God fortsättning till Er
    Kraaam Kate

    • hanna.wahlstrom

      Vad roligt att du gillar den. Bra när det är dessert som går att förbereda i förväg. Skickar krya på er kramar till er!
      Kram / Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *