Uncategorized

Att ge av din tid – Barnen det värdefullaste vi har

Hej!

Idag tänker jag lite extra på min uppväxt. Min fina familj som gav mig så mycket trygghet som barn. Min mamma som valde att vara hemma med oss när vi var små. Mamma som inte bara tog hand om oss syskon utan även tog hand om grannbarnen innan skolan började på morgonen och efter skoltid. Hos oss fanns det alltid någon att leka med och mamma hade alltid tid att lyssna på våra historier från skoldagen.

Pappa jobbade men eftersom mamma tog hand om hushållet i veckorna så fanns mycket tid för honom att vara tillsammans med oss barn på helgerna. Han tog med oss ut i längdskidspåret, lät oss hoppa från garagetaket ner i stora snöhögar som han skottat upp, tog med oss ut i skogen för att bygga kojor och plocka bär m.m. Jag har haft två närvarande föräldrar men på olika vis. Det har betytt så mycket för mig.

Idag skulle man kanske tycka att mina föräldrar hade alldeles för traditionella roller i familjen men de valde det som passade bäst för dem och det som blev det bästa för oss barn. Jag vet att de var lyckliga i sitt beslut. De var och är fortfarande ett team när det gäller allt.

Att ge av sin tid till barnen är det finaste man kan ge. Det är viktigare än de finaste presenter. Att finnas för barnen och lyssna när de berättar, att ge dem full uppmärksamhet och göra små saker tillsammans. Dessa stunder är så värdefulla och kommer finnas kvar i barnens hjärta hela livet. En investering  för livet. Det är inte många som har möjlighet att vara hemma med sina barn på det vis som min mamma gjorde men jag tänker på fritiden tillsammans med barnen.

Till dig som har barn och kanske av olika anledningar inte haft möjligheten att vara en närvarande förälder vill jag bara säga att det inte är för sent. Du kan börja idag och jag lovar att den tiden du ger kommer vara den bästa prioriteringen i ditt liv. Många av de saker vi människor strävar efter eller vill uppnå är materiella saker som vi inte kommer kunna ha kvar för alltid. Det är inget vi kan ta med oss när vi en dag lämnar jorden. Relationen och kärleken till våra barn och tryggheten de ger dem att ha en närvarande förälder kommer finnas kvar för alltid. Inga pekpinnar. Ingen är perfekt. Inte du och inte jag men det är något att sträva efter som jag tror är så viktigt. Därför vill jag bara uppmuntra dig som ibland känner att man inte är jättepeppad på att skjutsa till fotbollsträningen ännu en gång, eller göra läsläxan tillsammans med ditt barn ännu en gång. Du fyller deras ryggsäck med de värdefullaste du kan ge. Nämligen av din tid och din kärlek.

2 Comments

 • Kate

  Åhhh, blir alldeles varm i hjärtat av Din uppväxts historia. Låter helt fantastiskt.. Jag är uppvuxen med mamna (och sen mormor när mamna började jobba halvtid) som alltid var hemma hos oss. Pappa hade 3 jobb för att de skulle kunna vara så..
  Själv valde jag att bli dagbarnvårdare för att kunna ge våra barn samma möjlighet, att jag alltid varit hemma under deras uppväxt. De har alltid fått komma hem efter skolan, lediga alla lov och samtidigt ha olika aktiviteter. Jag hoppas de uppskattar det nu som vuxna…( 31, 20 & 17 år)
  Kraaam Kate

  • hanna.wahlstrom

   Jag tycker att du gör helt rätt. Jag tror verkligen att barnen kommer att uppskatta all tid du haft med dem. För mig var det så tryggt att en vuxen alltid var hemma och alltid hade tid att prata med mig om precis allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *