Recept

Chokladbollstårta till barnen

Hej

Delar ett recept från förra året på barnens chokladbollstårta. Kanske kan passa inför nationaldagen imorgon tänkte jag!

Chokladbollstårta:

400 g smör
4 dl strösocker
10 dl havregryn eller lite mer om man önskar fastare konsistens
1 1/2 dl kakao
1 1/2 dl kaffe
2 tsk vaniljsocker

pärlsocker
bär

Blanda ihop alla ingredienser. Smöret ska vara rumstempererat. Om du vill få smeten slät utan bitar kör du den en liten stund i matberedare. Smeten brukar vara lite lösare än vanliga chokladbollar så att den inte blir torr i kylen men gillar man en mer fast konsistens är det bara att öka på mängden havregryn. Använd en liten kakform gärna med löstagbar botten. Använder du en liten form blir tårtan hög och fin. Klä in formen med plastfolie och fyll upp den med smet. Spara smet till chokladbollar att dekorera med. Se till att det är smet mot kanterna av formen och att den är slät upptill. Ställ in i kylen så att den stelnar gärna minst en halvtimme.

Rulla chokladbollar att dekorera med av den smet som är kvar. Blanda i lite mer havregryn för att de ska bli lättare att rulla. Låt dem stelna i kylen. Tag ur tårtan försiktigt. Om kanterna inte ser bra ut så går de att jämna till med en tårtspade eller liknande. Rulla tårtans kanter i pärlsocker eller sätt dit pärlsocker med handen. Ibland är det lättare att få pärlsockret att fastna om tårtan får stå framme en liten stund. Dekorera med chokladbollar, färska jordgubbar, blommor och flaggor om du vill!

Kramar / Hanna W

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *