Hej!
Delar mitt bästa grilltips inför midsommar och sommarens grillningar. Hoppas ni kommer gilla det!
Grillad citronlax med vitlöksrostad färskpotatis. Potatisen på en bädd av färsk sparris, halloumi, rödlök, bladspenat och oliver. Till laxen serveras Libanesisk Mhamara och västerbottensås.
Ingredienser
Färsk lax
Färskpotatis
En vitlöksklyfta
Ett knippe färsk sparris
En halv rödlök
Ett paket halloumi
Några kalamataoliver
En stor näve med färsk bladspenat
1 citron
salt
peppar
Gör så här:
Grilla den färska laxen i ett halster. Gnid först in den med salt och pressad citron.
Borsta färskpotatisen men behåll skalet på. Dela dem i halvor. Lägg halvorna med den platta delen nedåt på ett bakplåtspapper och ringla över olja. Pressa en vitlöksklyfta och lägg den pressade vitlöken ovanpå potatishalvorna. Låt potatisen vara inne i 225° i ca 15-20 minuter beroende på storlek. De ska inte bli för mjuka.
Fräs bitar av halloumi och rödlök i en stekpanna.
Fräs den färska sparrisen i lite smör i en stekpanna en liten, liten stund. Den ska ha kvar sin krispighet och inte bli för mjuk. Salta lite försiktigt efteråt.
Potatisen blandas med halloumi, rödlök, oliver och färsk bladspenat. Placera sparrisen över på ett fat.
Ingredienser Libanesisk Mhamara
En burk med grillad röd paprika (du behöver tre stycken grillade röda paprikor)
1 1/2 dl naturella cashewnötter
2 krm paprikapulver
1 msk solrosolja, olivolja eller liknande
1/2 tsk salt
Eventuellt lite, lite peppar
Gör så här:
Enklaste såsen som är jättegod och passar till så mycket. Mixa helt enkelt bara ihop alla ingredienser i en matberedare. Det ska vara lite små, små bitar kvar så den inte blir helt slät.
Ingredienser västerbottensås (såsen hittade jag på Tasteline Mari Bergman)
1/2 gul lök
2 dl matlagningsgrädde
75 gram västerbottenost
Eventuellt lite salt och peppar.
Gör så här:
Skala och finhacka den gula löken. När det är ca 5 minuter kvar på laxen så fräser du löken i en stekpanna med lite olja utan att den får färg.
Tillsätt 2 dl grädde och koka ihop det. Mixa såsen i en matberedare så den blir slät. Vispa ner 75 gram västerbottenost lite i taget tills den smält till en krämig sås. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Klart!
Bilden är från förra årets sparrisskörd. I örtträdgården finns sparris som kommer upp år efter år. Det gäller att hinna skörda innan midsommar. Efter det vill sparrisen vila och de som kommer upp får slå ut i full blom. Vi låter dem vara så. De mår bäst av det.
Många Kramar / Hanna W