Recept

Jättegod rabarberkaka med mandel och maräng

Favorit i repris!

Då vi är utan ugn och inte kan baka just nu så tänkte jag dela med mig av en helt underbar rabarberkaka med maräng som jag bakade förra sommaren. Tips nu inför midsommartider och sommarkalas! Kakan är så där seg och god. Går jättesnabbt att svänga ihop. Lite kladdkaka i konsistensen på något vis. Receptet är mitt eget men jag har inspirerats av andra liknande kakor såklart. Ville få med mandel i min kaka och det blev riktigt gott. Om man inte har egna rabarber så finns de att köpa i mataffärerna nu.

Rabarberkaka med maräng och mandel

2 ägg

2,5 dl socker

100 g smör

1,5 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1,5 tsk vaniljsocker

3 mindre rabarber (ej de stora som kan vara lite träiga)

Gör så här:

Smält smöret. Vispa samman ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl, mandelmjöl och vaniljsocker.

Smöra en rund springform och bröa formen med vetemjöl. Häll i smeten.

Dela rabarber i bitar som du lägger på smeten och trycker ner lite försiktigt en bit i smeten. Grädda kakan tills den är klar i 200 grader. Ca 25 minuter tar det (beror på form och ugn). Kolla av i mitten av kakan så att den är färdig. Hit kan man förbereda dagen innan och ha kakan i kylen.

När kakan ska serveras så dekorerar men den med maräng. Kakan får inte vara varm. Kan med fördel ha stått i kylskåp innan.

Marängsmet:

En halv sats räcker! Dela marängreceptet på två eftersom det inte alls går åt så här mycket när man spritsar ut marängen och vill att själva kakan ska synas också.

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

Gör så här:

Vispa vitorna till hårt skum. Häll ner sockret i en jämn rörelse samtidigt som du vispar.

Spritsa marängen med en stjärnsprits. Håll spritsen nära kakan och höj den lite samtidigt som du spritsar ut en maräng. Spritsa marängerna som en stjärna.

 

Kram / Hanna W

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *