Inredning

Kalkfärg – Att måla med Jotuns Kalkfärg

Hej

Idag tänkte jag visa er hur man målar med Jotuns Kalkfärg! Jag håller på att rusta sovrummet då vi bytte rum med Love så att han skulle få ett lite större rum. Rummet hade en del skruvhål i väggarna och jag har länge tänkt att jag skulle vilja göra ett rum som går i sand/beige så detta var en perfekt möjlighet. Tidigare har jag målat med kalkfärg från Kalklittir se tidigare inlägg här men nu ville jag prova Jotun. Det är stor skillnad på hur färgerna känns när man målar med dem och även på vilken typ av underarbete som behövs. När man målar med Jotuns kalkfärg rekommenderar man alltid att man följer dessa steg:

Steg 1: Man målar väggarna med en spärrgrund för att vara säker på att ingenting t.ex. eventuella fläckar eller liknande ska kunna slå igenom den yttersta färgen. Jag hoppade över detta steg och det gick bra men jag har hört om andra som det inte gått lika bra för. Man har fått fläckar i kalkfärgen som inte gått bort så jag vill verkligen skriva om detta steg då det rekommenderas.

Steg 2: Man målar täckande med Jotuns väggfärg. Jag målade två gånger med roller samt liten pensel i hörn och mot lister.

Steg 3: Dags att måla med Jotuns kalkfärg. Obs! Varje lager måste vara torrt innan man målar ett nytt lager. Det går åt mycket av kalkfärgen. Mer än vad man tror. Den målas i kryssmönster en sektion i taget för att få den levande färgeffekten som man vill ha. Börja på en liten del och fortsätt vidare. Sluta inte måla innan du är klar med hela väggen.

Så här ser färgen ut när den håller på att torka. De mörka fläckarna är fuktig färg som är på väg att torka och de ljusa delarna är redan torra.

Jag har spelat in en liten video som visar hur man målar med färgen. Klicka på länken nedan om ni är nyfikna!

IMG_8685

Så här ser färgen ut när den torkat! Fler sovrumsbilder kommer lite längre fram när allt är klart! Piffandet är det roligaste. Förhoppningsvis blir det ett projekt för helgen. Om jag kan vänta så länge… 😉

Önskar er en fin start på den nya veckan!

Stor Kram / Hanna W

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *