Hej
Lill-Lördag idag!
Här kommer ett recept från min yngsta son Love i repris. Han tänker att kanske inte alla gillar mandelmassa och grädde så det här blir hans bidrag till semmeltiden vi befinner oss i. Istället för hemmagjord mandelmassa fyller han gärna sin semla med nutella och istället för grädde vill han gärna spritsa på chokladgrädde. Så till alla barn eller ja vuxna chokladälskare också för den delen ;)… Här kommer hans recept:
(Semmelbröden kommer ursprungligen från ”mitt kök.expressen” men är lite ändrat.)
25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl mjölk
75 g mjukt smör
2 krm salt
1 tsk malen kardemumma eller stötta kardemummakärnor (om man vill)
1 dl strösocker
1 ägg
8-9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
Chokladgrädde d.v.s vispgrädde blandat med oboypulver eller smält choklad
Nutella
Garnera med
Florsocker
Gör så här
Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen. Var noga med att alla jäst löser upp sig i vätskan.
Tillsätt smör i klickar, salt, kardemumma, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen i köksmaskin 10-15 minuter. Jäs under bakduk, 30-40 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela i bitar och rulla till runda bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk, 30-40 minuter.
Vispa upp ägget. Pensla bullarna med ägget. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 5-8 minuter eller tills de är klara. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
Skär av ett lock på bullarna. Gör ett hål i den understa delen. Fyll hålet med nutella.
Vispa grädden och blanda den med oboypulver (Love använder det) eller smält choklad. Klicka eller spritsa den på bullarna.
Stansa ur locken med ett pepparkaksmått t.e.x. stjärnform. Lägg på locken. Sikta över florsocker.
Lycka till!
Bröden går bra att frysa 🙂
Kramar! / Hanna W