Hej på er!
Nu ska ni få receptet på ett jättegott bröd som är så enkelt att svänga ihop. Ofta förknippar man brödbak med deg som ska jäsa i två omgångar, frallor som ska rullas m.m. men inte detta. Själva degen går på nolltid att få ihop. Sedan är det jästid i en timme och efter det ni är det dags att grädda dem direkt utan att man rullat frallor ett minsta dugg. Visst låter det bra!
Inspiration har jag hittat på olika sidor om brödbak men receptet är omgjort så jag kallar det numera helt enkelt för Hannas triangelbröd med solrosfrön. Här kommer receptet!
Hannas lättbakade triangelbröd
Du behöver:
1 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
Ca 11 dl vetemjöl special eller mindre
5 dl vatten
1 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 1/2-2 msk flytande honung
Gör så här:
Värm mjölk och vatten till 37 grader.
Smula i jästen och se till att den löser upp sig helt.
Ha i honungen och därefter saltet. Rör om.
Ha i solrosfrön och grahamsmjöl. Rör om.
Blanda till sist ner vetemjöl special lite i taget. Degen ska vara ganska lös annars finns det risk att bröden blir torra.
Låt degen jäsa i 1 timme. Sätt på ugnen på 225 grader mot slutet av jäsningen.
Dela degen i två och platta ut degarna en i taget på ett bakbord med mjöl på (så att degen inte fastnar). Ha även lite mjöl ovanpå degen. Den ska vara några centimeter tjock.
Skär trianglar med en vass kniv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 8 minuter tills de fått lite färg.
Låt dem svalna på ett galler med en bakduk över.
Klart att servera!
Brödet är allra godast att äta direkt såklart men går även bra att frysas och värma i micro. Perfekt bröd till soppa, till tapas, till buffén, som frukostbröd eller liknande!
Baka och njut!
Kramar / Hanna W