Uncategorized

Emelie och Hannas lilla fotoskola – Att fota körsbärsblommor

Hej

Min och Emelies lilla fotoskola är tillbaka. Denna gång med tips till dig som planerar att fota den vackra körsbärsblomningen. Emelies tips hittar ni på hennes instagram och här nedan är några tips från mig.

Flera har hört av sig angående att man ofta har en bild i huvudet på hur man skulle vilja att blommorna ska se ut i fotot. Ofta kan de istället bli mörka och himlen alldeles för ljus eller att det alltid är folk i vägen om man fotar i t.ex. en park.

Här kommer några små tips på hur du lyckas med din fotografering.

1. Rätt tidpunkt:
Jag väljer ofta att fota på tidig morgon eller på kvällen när solen är på väg att gå ner. Mindre folk och du får ett mjukare ljus med solstrålar som letar sig in mellan blommorna.

2. Bildkomposition:
Använd gärna ett zoomobjektiv och fokusera på en eller några blommor (kort skärpedjup) för att sedan få ett hav av oskarpa blommor i bakgrunden. Det brukar bli en fin effekt.

3. Vinkel:
När du valt ut vad du vill fota så gå runt objektet medan du tittar i kameran. Då ser du hur bilden påverkas när ljuset faller på blommorna från olika håll.

4. Solen:
Om du upplever att blommorna blir mörka och himlen för ljus kan det bero på att du fotar direkt mot solen. Försök då placera dig själv så att solen inte kommer direkt på kameran utan att den tittar fram bakom en gren eller mellan blommorna för att färgerna ska exponeras rätt.

5. Fokus:
Om du tycker det är svårt att få kameran att fokusera på en vald blomma i ett autoläge så slå över kameran i manuell fokus (mf). Då kan du genom att vrida på objektivet hitta exakt rätt ställe att fokusera på.

6. ”Oskarpa blommor som är i vägen” :
Inget problem! Det är något jag ofta använder mig av med flit (se bild 1). En oskarp blomma i förgrunden kan ge djup åt bilden.


Kika in till @emelieannanilsson (instagram) för hennes bästa tips och jättefina foton.

Lycka till med ert fotograferande!

.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *