Trädgård

Älskade Mårbacka

Hej!

Jag har samlat på Mårbackapelargoner i några år nu och de är högt älskade! När det gäller pelargoner är jag lite insnöad på just dessa från 1800-talet. Älskar nog de vita Mårbacka allra mest men de rosa är också jättefina!

Förutom Mårbacka så tycker jag också om pelargonen Dr Westerlund. Den är verkligen barndomsminnen med sin doft! Fick frågan på Instagram om jag inte kunde skriva några rader om pelargoner och visst kan jag det. Här kommer mina bästa råd för riklig blomning. De Mårbacka ni ser på bilden är fyllda med blommor precis just nu. Hemligheten med tidig blomning tror jag är att ha dem i ett varmt rum i ett ljust fönster. Har flera Mårbacka i ett svalt uthus och de har bara gröna blad än så länge.

Mina pelargontips

1. Mårbackapelargonen vill gärna ha Pelargonjord. Den jorden är väldränerad och i den finns långtidsverkande näring. Jag brukar köpa Hasselfors. Ger dem även lite extra näring längre fram på säsongen.

2. Om du ska ha pelargonen ute så välj en lite större kruka då den kan bli ganska så stor och behöver näring från jorden. Samtidigt vill pelargonen ha det lite lagom trångt för att det ska bli så många blommor som möjligt och inte bara en massa blad. Jag sätter ihop flera plantor i en och samma kruka ibland för att få den riktigt stor och fin.

3. Jag har de flesta pelargoner i terracottakrukor eller liknande. Viktigt att det är ett hål i botten och så kan man ha ett fat under. Det går även bra att samplantera dem i större krukor med sommarblommor men de blommar inte riktigt lika mycket då är min erfarenhet.

4. Pelargoner utomhus vill ha en väldränerad kruka att vara i så jag har alltid lecakulor i botten. Sedan ett lager fiberduk ovanpå och sedan själva jorden. Detta för att inte jorden ska blandas med lecakulorna. Då är det också enkelt att återanvända dem till nästa säsong. Pelargonerna inomhus har endast pelargonjord, inga lecakulor.

5. Pelargoner gillar sol och behöver förstås vattnas. När de är ute i kyligare sommarvärme och regn vill de inte gärna blomma men när solen kommer så trivs de. Ibland tar jag in dem i växthuset eller inomhus om det är för kallt eller regnigt ute. Det är inget man måste göra på sommaren men de går lättare i knopp då.

6. I September brukar de få flytta in i växthuset eller inomhus. De fortsätter då att blomma. I Oktober går de in i sin vintervila. Jag flyttar dem till uthuset där det är +2 grader (man bör ha mellan 5-10 plusgrader). De får jättelite vatten under vintern tills jag försiktigt väcker dem i Februari med lite vatten. Jag tar bort allt som torkat och klipper ner dem lite lagom. Inte för mycket eftersom jag gillar dem lite spretiga och stora. Efter någon vecka planterar jag om dem i ny pelargonjord.

7. Jag brukar klippa av sticklingar och stoppa ner dem i jorden (intill plantan) i början av säsongen för att plantan ska bli tätare. Man kan också toppa den så att den grenar sig.

8. Det sägs att om man knipsar av blommorna som kommer tidigt på säsongen så gynnas tillväxten. Jag har dock inte riktigt hjärta att knipsa av alla dessa vackra blommor….

Lycka till med dina pelargoner!

Kram / Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *