Trädgård

Rosenträdgård – Hannas lilla trädgårdsskola

Meilove

Hej

Idag tänkte jag att vi skulle köra tema rosor och kika på några av de sorter som växer i vår trädgård. Jag får ofta frågor om vilka rosor vi har. Tyvärr finns det några sorter som jag tappat bort namnet på men de allra flesta finns i detta inlägg!

Först ut är Klätterrosorna: 

Vid uthuset klättrar den vita Polstjärnan som ger klasar av små vita enkla rosor. Den växer sig hög hela vägen upp till fönstret på vinden av uthuset.

Polstjärnan

Vid staketet ut mot vägen klättrar Finlands vita ros. Den ger mängder av mindre rosor som väller ut från ett falurött staket.

Finlands vita ros

Buskrosor:

New Dawn växer i rabatten och är en stor favorit. Ljusrosa blommor och blommar länge.

Vid lekstugan står en stor vacker vit buskros nämligen Nevada. Trots det lite skuggiga läget ger den stora enkla vita rosor.

Rosenrabatten:

I den nya rosenrabatten vid husets framsida växer min samling av David Austin Rosor samt ett Rosenträd/uppstammad ros och den blekrosa rabattrosen Aspirin.

Rosenträdet heter Meilove och är rosa för att efter ett tag bli dovt puderrosa. Ett år fortsatte den att blomma tills dess att snön kom.

David Austin – Älsklingsrosor och något jag samlar på

Mary Rose som jag fått av min kompis Marie Rosengren som ett minne av henne. Den ger söta rosa rosor.

Mary Rose och Tranquillity som trädgårdsbukett.

Princess Margareta  som blommar med fyllda ljusgula/aprikosa blommor

Tranquillity med fyllda vita rosor

Leander med ljust rosa/aprikosa blommor

En dovt rosa-beige David Austin ros som jag inte kommer ihåg vad den heter. Någon som vet namnet? Färgen är underbar! Det är inte Koko Loko på bilden.

Älskar rosor!

I år vill jag köpa en honungsros som ska få klättra längs med ett träd tror jag och gärna flera Austinrosor och en Koko Loko!

Att ta hand om rosor:

Plantera rosen djupt och ha inget gödsel i gropen. Jag använder alltid rosjord och näring i mitten av sommaren anpassat till rosor. Jag tar bort de överblommade rosorna för att växten ska producera fler nya blommor.

På våren klipper jag bort döda grenar samt föryngrar en del buskrosor genom att ta bort kraftiga stammar och låta nya växa upp för att få rosen mer tät. Jag brukar blanda lite kogödsel med benmjöl och planteringsjord och placera lite av det på ytan runt om jorden.

Glöm inte att vattna dina rosor!

Trädgårdsbukett på hösten

 

 

 

 

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *