Festligheter,  Recept

En jättegod Äppelkaka

Hej!

Hoppas ni har en riktigt mysig Söndag!

September är här och vad passar då inte bättre än att baka en äppelkaka och ta vara på våra äpplen i trädgården. Har man inte trädgård så säljs alldeles ljuvliga svenska äpplen i butik nu. Våra röda äpplen från trädgården är sorten Veiniöun som kommer från en plantskola i Estland. Älskar färgen på skalet och fruktköttet är alldeles rött. Gör man mos får man röd äppelmos. Vi har många äppelsorter i trädgården men i år har det inte varit lika mycket frukt som det brukar. Det varierar år från år tycker jag. Här kommer receptet!

dekorera

Hannas äppelkaka

Du behöver:

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk malen kardemumma eller mer om man så önskar

3 ägg

2 dl socker

100g smör

1 dl vatten

2-3 äpplen (gärna svenska)

2 tsk malen kanel + två tsk socker att ha ovanpå om man vill

Florsocker till garnering samt äppelros

Serveras med fluffig vispad vaniljsås

Gör så här:

Smöra en rund springform och bröa den med vetemjöl så att inte kakan fastnar.

Skala äpplen och skär dem i tunna skivor.

Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en annan skål.

Smält smöret, häll på vattnet och låt koka upp.

Blanda ner mjölblandningen med en vanlig visp i äggsmeten. Tillsätt smöret+vatten. Rör om med vispen.

Häll smeten i en form och lägg i äppelbitar.

Ha eventuellt på kanelsocker och stoppa in kakan i ugnen.

Gräddas i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Garnera med florsocker när den svalnat lite.

Lycka till!

Kramar / Hanna

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *