Det bästa med Sensommar

Septembertid

Vacker, skör och alldeles, alldeles underbar!

Hösten närmar sig och gör sig påmind men samtidigt finns lite av sommaren kvar med varma eftermiddagar och sensommarblommor i odlingarna. Sensommarkänslan ni vet! Man vill bara samla ihop alla solstrålar man kan och all blomdoft förstås. Spara i hjärtat för alltid!

Ros Meilove

Tycker så mycket om tiden precis innan hösten tar vid på allvar. De svala morgnarna, den klara luften och lugnet som lägger sig över trädgården. Det är nu mina sensommarblommor blommar som allra mest. Dahlior och skira rosenskäror i prunkande rabatter. Zinnia, ringblommor, luktärt, eterneller, solrosor och prydnadsgräs blommar villigt ett tag till. De frösådda blommorna blandas med sensommarens perenner som höstflox, rosenflockel, granna solhattar, kärleksört, hortensia, säsongens sista rosor, rosenvial, blodtopp och höstanemoner. Det finns mycket att välja på när man vill binda sig en maffig trädgårdsbukett att ta in eller ge bort!

September är också skördetid för alla trädgårdens frukter. Klasar med små söta vindruvor i växthuset,  plommon och olika sorters äpplen plockas in i korgar. Vi planerar för hur vi ska ta hand om alltsammans. Äppelkaka, äppelmust, torkade äppelringar, druvsaft ja allt går att göra något med. En hel del frukt plockar vi in och äter som den är. Det står alltid ett fat med färsk frukt på köksbordet!

Äpple Veiniöun

Dahlia

Mitt bästa recept på Äppelkaka hittar du här. Jättegod ljummen med kall vaniljvisp till!

Äppelkaka

Här kommer min lista på det allra bästa jag vet om med September. 

1.Plocka äpplen i korgar. Göra egen äppelmust och baka äppelkaka. Skörda alla söta vindruvor i växthuset och plocka plommon

2.Ordna med trädgårdsfika för vänner och familj bland dahliarabatterna

3.Bjuda till kräftskiva och allt pyssel runt det. Vika pappersdekorationer, dekorera med ljusslingor och ta fram varma filtar till sensommarkvällen. Mitt blogginlägg med inspiration och enkla recept hittar ni här: Inspiration kräftskiva – Mina bästa recept

4.Tända en massa ljus i växthuset och spela brädspel där inne med familjen

5.Binda kransar av hortensia, eukalyptus och ljung och skapa trädgårdsbuketter

6.Ta en tur till svampskogen.

7. Laga mat med egenodlade grönsaker

8.Ta ett sensommardopp i sjön för att sedan gosa in sig i en mysig stickad tröja och tända en brasa

9.Hitta nya riktningar i livet och planera för nystart. Hösten känns ju verkligen som nystart. Ny termin liksom. Det sitter i sedan skoltiden. Jag har alltid älskat att köpa en ny fin almanacka med vackra pennor till i olika färger.

10.Höstplantering med vårens lökar samt smyga igång med höstsådd. Inspiration hittar ni i denna länk: Impecta Blommor för höstsådd .Plantera en äng i gräsmattan med blåstjärna  och små porslinshyacinter som vi får njuta av till våren. Här hittar du ett blogginlägg om just det!

Ett hav av vårblommor i gräsmattan

Jag tycker att vi spolar tillbaka tiden lite till Februari när jag satte mina första fröer. Jag brukar köpa många olika fröer hos bland annat Impecta. Titta gärna in till deras sortiment via den här länken: Impecta.se Alltid bra kvalité , fina papperspåsar och mycket att välja bland.

Beställningen lägger jag redan efter jul för att vara säker på att hinna få de sorter jag önskat mig. Jag har alltid en handskriven lista med önskningar som jag samlat på mig under året och den kommer väl till pass just då. Hemmet förvandlas till växthus då jag drar fram gamla bord i olika höjder som jag placerar framför stora ljusa fönster. Jag hänger växtlampor ovanför som ger ljus och värme. De första fröerna får bo i såjord i små krukor och miniväxthus medan andra fröer får vänta någon månad för att inte bli för rangliga. Det står på påsen när den bästa tiden är. Det är något speciellt med att komma igång. Känsla av nystart för trädgårdssäsongen och längtan efter Augusti och September när man får lön för mödan.

Här är några av de sorter jag sådde detta år.

Zinnia
Blomstermorot

Listan på alla fröer jag sådde är lång. Om du är nyfiken så hittar du den här i två olika blogginlägg:

Fröbeställning Våren 2020 Del 1

Fröbeställning våren 2020 Del 2

¨

September är också den Månaden när jag planerar och planterar mina vårrabatter. Det kanske känns tidigt men jag har lärt mig att man nästan behöver göra beställningen av narcisser och tulpaner i slutet av Augusti för att vara säker på att få sina favoriter. Planen är att låta rabatterna med frösådder få bli rabatter för vårens alla lökar. Säsongsrabatter utan perenner där växterna växlar efter säsong. Vad tror ni om det?

Nu tycker jag vi njuter det sista av månaden September innan vi välkomnar hösten på riktigt!

Vad tycker du är det bästa med September?!!

Kramar / Hanna W

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *