Recept,  Trädgård

Hösten är här – Recept på värmande soppa med hembakta triangelbröd

Hej hösten!

Vilka färger det är ute i naturen nu. Bitande kallt var det när jag och min barndomskompis promenerade runt sjön. Den första frosten är nära men ännu blommar rosenskäror, dahlior, astrar, ringblomma och eterneller i odlingarna. I perennrabatterna blommar solhattar, höstanemoner, kärleksört och nävor. En del sommarblommor har börjat blomma om. Några rosor gör dem sällskap!

Kanske detta är en av de sista buketterna för säsongen. Den plockade jag till mina föräldrar när vi åkte dit i helgen!

Hösten är en mysig årstid och vi liksom naturen går in i vila. Tycker det är så mysigt att höstpyssla med kransar, buketter och annat pyssel. Tips och inspiration kommer här inom kort.

Som dessa söta pumpor till exempel. Enkla att göra med svart märkpenna!

Något annat som hör hösten till är ju värmande soppor. Här kommer en av mina favoriter. Har delat den tidigare men den tål att delas många gånger. Jag ska laga den idag tänkte jag. Älskar den gröna ärtsoppan och går ju på nolltid att laga. Soppan kan med fördel serveras med något gott bröd som t.ex. fröknäcke med brieost, surdegsbröd, rågbröd, filmjölksbröd, vitlöksbröd eller liknande.

Här får ni receptet:

Grön ärtsoppa

600 gram frysta små fina gröna ärtor

1/2 gul lök

2 dl matlagningsgrädde

7-8 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (jag använder markatta ekologisk)

0,5 tsk salt

1. Hacka lök och fräs den i stekpanna tills den är blank och gyllengul

2. Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen i en kastrull

3. Tillsätt frysta ärtor, lök och salt. När det kokar upp låter du soppan koka i 5 minuter under lock

4. Mixa soppan och tillsätt grädde

5. Koka upp och servera sedan soppan tillsammans med lite hembakt bröd eller varför inte lite fröknäcke med brieost

Tipsar också om ett gott bröd att baka till! Här får ni receptet:

Hannas lättbakade triangelbröd

Du behöver:

1 dl grahamsmjöl

1 dl solrosfrön

Ca 11 dl vetemjöl special eller mindre

5 dl vatten

1 dl mjölk

50 g jäst

2 tsk salt

1 1/2-2 msk flytande honung

Gör så här:

Värm mjölk och vatten till 37 grader.

Smula i jästen och se till att den löser upp sig helt.

Ha i honungen och därefter saltet. Rör om.

Ha i solrosfrön och grahamsmjöl. Rör om.

Blanda till sist ner vetemjöl special lite i taget. Degen ska vara ganska lös annars finns det risk att bröden blir torra.

Låt degen jäsa i 1 timme. Sätt på ugnen på 225 grader mot slutet av jäsningen.

Dela degen i två och platta ut degarna en i taget på ett bakbord med mjöl på (så att degen inte fastnar). Ha även lite mjöl ovanpå degen. Den ska vara några centimeter tjock.

Skär trianglar med en vass kniv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i ca 8 minuter tills de fått lite färg.

Låt dem svalna på ett galler med en bakduk över.

Klart att servera!

Brödet är allra godast att äta direkt såklart men går även bra att frysas och värma i micro. Perfekt bröd till soppa, till tapas, till buffén, som frukostbröd eller liknande!

Baka och njut!

Vi hörs snart igen!

Kramar / Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *