Saffransbollar har vi provat att baka i år. Perfekt för dig som gillar saffran och vill ha ett lite nyttigare julgodis. Inspirerad av receptet från Sporthälsa.se men har ändrat lite i vanlig ordning.
Här kommer receptet:
Du behöver:
2 dl cashewnötter (jag använde 2 dl mandelmjöl då det var det som jag hade hemma)
10 st dadlar (man kan ha fler om man vill)
1/2 påse saffran (1 påse innehåller 0,5 g)
1/2 msk kokosolja
lite pressad citron efter smak
lite vatten.
Gör så här:
Lös upp saffran med lite vatten.
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en deg. Tillsätt pressad citron efter smak samt vatten om det blir för torrt.
Rulla till bollar. Rulla dem i t.ex. kokosflingor om du tycker om kokos.
Snickersbollar
Dessa är inte riktigt för mig då jag inte är så förtjust i jordnötter men Erik tycker mycket om dem så ni ska få receptet i alla fall.
Du behöver:
18 dadlar
1 dl osötat och osaltat ekologiskt jordnötsmör
2 msk kakao
lite vaniljpulver
vatten ca 2 msk eller mer
1/2 msk kokosolja
2 tsk lönnsirap
flingsalt 1/2 tsk krossat
Cashewnötter 3 dl
Gör så här:
Mixa allt i en matberedare förutom vattnet.
Tillsätt vattnet lite i taget tills det blir en deg som går att rulla till bollar.
Rulla till bollar och rulla sedan i hackad mandel
Kramar / Hanna