Recept

Lussekatter med mandelmassa och vit choklad

Hej!

Provade att göra lussekatter med mandelmassa och vit chokad inför Lucia. Gjorde några med fyllning och ett gäng utan fyllning. Lika goda båda två och uppskattade av hela familjen. Barnen fick egna degar att baka ut. Mysigt att baka tillsammans. De gjorde mini-lussekatter. Grundreceptet kommer från Leila Lindholm men jag har ändrat lite. Här kommer receptet:

Lussekatter med mandelmassa och vit choklad

Du behöver:

200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special

Vit choklad

Mandelmassa (köpt t.ex. Odense eller hemmagjord med riven mandel, äggvita och florsocker som blandas till en massa. Jag gillar hemmagjord allra bäst!)

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet.

Tillsätt mjölk och grädde och värm till 37 grader.

Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Var noga med att all jäst löser upp sig. Tillsätt ägg, strösocker och salt.

Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna. Ta inte allt mjöl med detsamma. Degen får inte bli torr. Vi brukar knåda i en bakmaskin.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.

Knåda degen på ett mjölat bakbord.

När jag gör lussekatter med fyllning kavlar jag ut degen som när man ska baka bullar. Har sedan på riven mandelmassa och finriven vit choklad på halva degen. Lägger över den ena halvan av degen ovanpå. Skär i avlånga bitar och rullar dem till rullar som jag sedan formar till ett S (en lussekatt).

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter.

Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna.

Grädda lussekatterna cirka 5-10 minuter beroende på storlek.

Har pyntat vår ljuskrona i köket inför julen.

Lycka till med bakandet och ha en fin Luciahelg!

Kramar / Hanna W

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *