Hej på er!
Kristi himmelfärdshelgen är i antågande och det betyder både sommarvärme och långledigt. Jag tänker att många kommer ta fram grillen och man vill kanske bjuda på en god dessert med smak av sommar. Den här pajen bara måste ni prova. Den har ett knäckigt pajlock som passar så bra till den syrliga rabarbern. Om du inte har rabarber i din trädgård så kanske du har i frysen från förra säsongen eller kan få tag på i din lokala mataffär. Annars går det lika bra med frysta hallon. För den som tycker om att dekorera brukar jag göra en deg vid sidan av till det. Denna gång fick det bli en blomma förstås. Tänker att rabarberpaj kan vara något man kan bjuda på hela sommaren ju. Passar till alla tillfällen. Serveras med kylskåpskall vaniljvisp. Här kommer receptet.
Hannas Rabarberpaj
Lägg rabarberbitar (ej hårda träiga rabarber utan de mindre, frysta går lika bra) i botten på en form som man kan ha i ugnen. Jag brukar inte sockra dem då jag gillar att de är lite syrliga.
Blanda ihop detta:
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
2/3 tsk bakpulver
Smula detta över rabarbern
Om du vill kan du lägga på dekorationer ovanpå detta. Recept på dekorationsdeg se nedan.
Smält sedan 100 gram smör och ringla det ovanpå.
Gräddas ca 30 minuter i 175°
Serveras med kall vaniljvisp eller vaniljglass.
Dekorationsdeg:
Jag gjorde en mindre dekoration och använde då en fjärdedel av denna deg
100g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Önskar er en fin Lördagskväll!
Måste visa er våra aprikosa ranunkler som vi har i krukor vid ytterdörren. En ovanlig sort som jag fick tag på hos torghandlaren för ett tag sedan. Ranunkel trivs bra när det är lite svalare ute så den fick planteras ihop med penséer. Snart är det varmare ute och det är dags för sommarens planteringar. Längtar!
Kramar / Hanna