Hej fina ni!
Här kommer en favorit i repris. Pannacotta med kolasmak garnerad med karamelliserade nötter eller mandlar samt några blåbär. Barnens variant får hackad dajm på toppen. Ska serveras kylskåpskall. Görs med fördel i jättesmå glas typ snapsglas. Tycker denna typ av desserter nästan är godast så. Lite lagom och man kan då istället ha flera olika desserter i småglas om man vill. God och enkel dessert att kunna förbereda dagen innan en middagsbjudning.
Receptet är inspirerat av ”Bara en kaka till” och @bynilsgarden men i denna variant använde jag inte gelatin utan istället Dr Oetkers vegegel.
Dulce de leche Pannacotta med karamelliserade nötter
Du behöver:
1 burk karamelliserad mjölk
5 dl grädde
1 1/2 påse vegegel (går att byta ut mot 3 gelatinblad som ligger i vatten i minst 5 min)
100 g pistagenötter eller mandel
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt
Gör så här:
1. Börja med att värma grädden i en kastrull på spisen. Ta den från värmen precis när den börjat koka.
2. Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig.
3. Rör ner vegegel. Vispa och värm försiktigt tills det tjocknar. Det ska inte koka. Häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen över en natt.
4. Hacka nötterna eller mandeln grovt. Rosta dem lätt i en torr stekpanna tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Detta tar fram smaken men är inget måste.
5. Häll över dem på en tallrik.
6. Häll råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat.
7. Dra av stekpannan från plattan och rör ner nötterna/mandeln och blanda snabbt. Häll sedan över detta på bakplåtspapper och låt stelna.
8. När massan är stelnad hackar du den grovt. Nötterna kan förvaras i en lufttät burk tills du ska använda dem.
9. Garnera pannacottan med de karamelliserade nötterna/mandeln samt några fina blåbär precis innan desserten ska serveras.
Önskar er en fin helg!
Kramar / Hanna W