Hej!
Nu ska ni få ett riktigt gott vegetariskt recept av mig. Augusti är här och det passar bra att ta vara på tomat, spenat och persilja från trädgården. Tillsammans med kokosmjölk, linser och Indiska kryddor blir det här en riktig favorit. Toppas med grillost och vacker blomsterkrasse. En enkel gryta att bjuda på till hösten också tänker jag!
Indisk linsgryta med bladspenat och grillost
Du behöver:
1/2 – 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
En liten bit ingefära ca 3 cm
1 röd färsk Chili
Olja att steka i
1 paket röda linser ca 2 dl. Jag använde inte torkade linser men det går förstås bra.
3 dl vatten
1/2 buljongtärning med grönsaksbuljong
2 tsk garam masala
2 förpackningar kokosmjölk
Ca 200 g färsk bladspenat
Salt, svartpeppar
200g svensk grillost eller halloumi
4 mogna tomater
Bladpersilja
Gör så här:
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs allt i olja en liten stund. (Det får inte brännas).
Tillsätt linser, garam masala, vatten och buljongtärning. Låt det sjuda i ett par minuter.
Rör ner kokosmjölk och sjud under lock en liten stund. Om man har torkade linser så ska de bli mjuka. Det tar ca 10-15 minuter. Eftersom jag inte använde torkade så räckte det att sjuda ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna i stora tärningar och rör ner dem. Låt det sjuda någon minut. Lägg i bladspenaten och låt det sjuda en minut.
Bryn grillosten i olja i stekpanna tills sidorna fått färg. Skär i skivor och toppa grytan med den samt bladpersilja och varför inte vacker krasse om du har det.
Serveras med basmatiris eller som den är med bröd.
Obs! Om du ska spara grytan och äta den nästa dag kan du välja att hoppa över ingefäran. Den fäller ut mycket smak under natten och jag tycker det blir för mycket smak av den dagen efter. Men det är ju olika hur mycket man tycker om smaken av ingefära. Dag 1 är den alldeles lagom enligt mig!
Lycka till!
Kramar / Hanna