• Att hitta sin egen träning

  Hej på er!

  Idag vill jag ta upp ämnet träning här inne på bloggen. Som jag tror vi alla kan hålla med om så mår vi bra av att röra på oss. Känslan efteråt är för de allra flesta helt underbar. Vi håller oss pigga och ofta även friska. När jag tänker tillbaka på mig som ung så älskade jag att dansa. Jag var med i en dansgrupp och tränade hårt hemma för att lära mig alla koreografier, få bra kondition och styrketräna. Allt för att kunna göra det bästa jag kunde på våra träningar med dansläraren. Jag hade inga fysiska begränsningar i min kropp och hade hittat en träningsform som var rolig och passade mig.

  Idag ser mina träningsmöjligheter inte ut på samma sätt. För er som hängt med mig ett tag så vet ni att jag 2016 fick en autoimmun sjukdom som heter Sjögrens Syndrom. För mig blev det mycket ledvärk, feber och trötthet. Det jag inte förstod till en början var att fysisk aktivitet triggar skov. Det betydde att om jag bara var ute på en kortare löprunda så resulterade det ofta i ett dygn av värk och feber (i bästa fall). Ibland triggade det värk som varade i en vecka. Det gjorde att jag drog mig undan från träning för att inte bli sjuk. Märkte dock att samma sak hände efter att t.ex. ha spelat fotboll eller åkt snowboard med barnen. Begränsningarna var ett faktum.

  Det är lätt att man blir frustrerad och ledsen och ge upp där och då. Sjukgymnastens ord om att en kort promenad också var träning eller att jag kunde börja med några tåhävningar om dagen för att stärka fotlederna (där jag oftast hade värk) blev ord som gick mig förbi. För mig var inte träning en promenad och verkligen inte några tåhävningar. För mig var träning att ta ut sig, bli svettig, se resultat. Efter ungefär ett år bestämde jag mig för att det här inte fick stoppa min träning. Jag satsade på att prioritera. Träna på en Lördag och vara sjuk med feber på en Söndag för att kunna jobba på en Måndag. Efter ett tag tänkte jag att jag kunde träna på en Torsdag för att sedan jobba med feber och värk på en Fredag eftersom det ju bara var en dag till helgen och på helgen kunde jag vila. Nu när jag skriver så hör jag själv hur fel det låter men då var jag beredd att leva så. Jag var envis och kände mig stark i det.

  Idag tänker jag lite annorlunda och jag känner att jag vill dela med mig till er som är i en liknande situation. Dessa saker har blivit viktiga för mig.

  1. Jämför dig inte med någon annan

  2. Träning är inte bara att springa långt eller lyfta vad du anser vara tungt

  3.Det är bättre att träna på sin egen nivå än att inte träna alls

  4.Tänk på den förmågan du har nu istället för den förmågan du hade tidigare

  5.Sätt upp mål som går att nå. Långsiktiga samt delmål

  6.Ta hjälp av t.ex. en sjukgymnast eller liknande för att nå dina mål

  7.Börja med små steg som promenader och enkla basövningar för att sedan kunna utöka så din kropp vänjer sig

  8.Lyssna på sin kropp

  9.Prioritera vila

  10.Skriv träningsdagbok

  11.Få in rutiner

  Du behöver oftast inte välja bort saker helt men kanske kan man göra dem på ett nytt sätt. Här kommer ett exempel. Istället för att lägga ner att åka snowboard som jag tycker om så provade jag att åka en timme på dagen istället för att åka en hel dag. Väntade sedan till dagen efter för att se hur det skulle gå. Om det gick bra så provade jag att åka två timmar på en dag o.s.v. Jag skrev ner vad jag gjorde och vad det resulterade i. Resterande tid tog jag med mig kameran och fotade/filmade mina barn när de hoppade. På så sätt kunde jag fortfarande vara med på aktiviteten. Samma sak med promenader till en början. Jag fick börja med ett varv runt kvarteret för att sedan sakta öka till den nivå som fungerade för just mig. Det kommer inte gå enkelt. Det är en resa, din resa. Att se tillbaka på det man skrivit ner gör att man kan se de positiva förändringarna och inse att det faktiskt går framåt även om det ibland känns som att det går bakåt. Två steg fram och ett tillbaka eller vad är det man brukar säga?!

  Någon av er kanske har hamnat i ett läge beroende på sjukdom där man faktiskt inte blir bättre i sitt mående utan snarare sämre. Där man kanske behöver trappa ned på träningen. Det som tidigare var en joggingrunda kanske nu är en kortare promenad. Vet du det är helt ok. Det måste få vara så just nu. Den där promenaden är så viktig för dig. Det är träning även om inte du känner att det är det. Återigen, vi måste börja där vi befinner oss just nu. Vi kan inte jämföra oss med någon annan. Vi behöver också prioritera tid för att lära känna vår kropp och låta det ta tid. Plocka in den träning som fungerar och även prioritera vila.

  Vet ni en dag var jag hos sjukgymnasten och berättade för henne att jag hade feber som inte gick bort. Jag hade haft en arbetsvecka med feber och värk. Jag var ledsen och tyckte nog där och då att det kändes orättvist då jag inte tränat något den veckan. Min sjukgymnast bad mig skriva ner vad jag hade gjort.

  ”Grävt i rabatten”, grävt en grop, burit tunga krukor, krattat o.s.v.”

  Där hade vi det. Jag hade ju tränat även om jag inte tyckte det var träning och jag behövde balansera och prioritera även där.

  Ge inte upp. Om jag kan så kan du hitta ett sätt. Jag förstår fortfarande inte exakt hur min kropp fungerar och jag har märkt att den fungerar olika olika dagar… Jag provar mig fortfarande fram men jag vet lite vad som fungerar och det är ett framsteg. Jag kan göra fler saker nu utan att febern slår till och jag ser ljust på min träning. Vill också säga att rutiner är det allra bästa. Kan vi få till rutiner så brukar allt gå så mycket enklare. Och du, lyssna på din kropp. Den kommer guida dig rätt.

  Kramar / Hanna

   

   

   

   

 • Rabarberdrink

  Hej!

  Årets första rabarberdrinkar är redo för helgen! Älskar dessa. Jag och min kompis Marie gjorde dem för några år sedan till våra kollegor på jobbet och efter det har det blivit en favoritdrink att göra här hemma. Gör den alkoholfri till barnens Fredagsmys. Både barnen och vi vuxna älskar den. Vill du också prova. Här är receptet. Själva rabarberpurén gör jag och har i frysen. Tar fram och tinar när vi ska blanda en cocktail. Rabarberpurén kommer från Lindas matstuga. Den här satsen räcker till ca 4-6 glas beroende på hur mycket du vill ha i varje glas.

  Rabarberpuré

  350 g rabarber

  2 dl strösocker

  1 tsk vaniljsocker

  2 dl vatten

  Att blanda med

  Sprite eller kolsyrat vatten

  Is

  (Till den mörkare drinken blandade jag i lite hallon/fläder cider)

  Gör så här

  Puré

  1. Skölj av rabarbern och slanta den centimetertjockt.

  2. Koka rabarbern med socker, vaniljsocker och vatten. Ca 5-10 minuter tills sockret har löst sig, rabarbern är mjuk och allt kokat ihop.

  3. Använd mixerstav för att göra en slät puré. Sila puréen genom en sil. Låt svalna och ställ i kylen.

  Drink

  Fyll glasen med mycket is. Häll över rabarberpuré. Tillsätt Sprite eller kolsyrat vatten om du inte vill ha den söt (vi kör Sprite).

  Att dekorera drinken med:

  Papperssugrör, citronskiva på kanten av glaset eller en rabarberspiral. Rabarberspiralen har jag gjort av rabarberskal som jag snurrat runt en cylinder och haft i frysen.

  Lycka till med era drinkar!

   

   

   

   

   

   

 • Sommarklänningar

  Hej!

  Hoppas ni har en fin Lördag. Här hemma slipar vi golv för fullt. Tre rum ska få slipade trägolv som sedan ska såpskuras. Vi har ett såpat golv i köket och vill nu ha likadana golv i övriga rum. Tänkte visa er några sommarklänningar som lite inspiration (inget samarbete). Jag gjorde en reel (video) på instagram med lite olika sommarklänningar och fick frågan om jag inte kunde länka till de som är med i videon. Det kan jag såklart. Jag tycker att klänning är sommarens bästa plagg och det blir verkligen sommar direkt så fort man får på sig en somrig klänning ju. Vill gärna ha klänningar med blommor, någon volang, krage eller lite spets i sommar. Kika gärna in till min instagram om ni vill se videon.

  Grönblommig – Other Stories

  Blommönstrad klänning med krage – Zara 

  Prickig klänning – Zara 

  Beige klänning med krage Anglaise – NKD

  Rutig klänning – NKD

  Blommig grön klänning – NKD

   

   

 • Skapa Vallmoblommor av kräppapper

  Hej!

  Att skapa pappersblommor har verkligen blivit ett stort intresse för mig. Jag fick stretchigt kräppapper i julklapp av barnen och med en nyinköpt limpistol har jag inte kunnat sluta skapa nya blommor. Vallmoblomman har varit en stor inspirationskälla och jag har skapat vallmo med hjälp av torkade vallmokapslar från sommarens odlingar.

  Egenskapad vallmo
  Äkta vallmo

  För er som vill skapa liknande blommor så kommer länk till en video jag gjort här.

  trim.6B3F3840-8B9B-4676-8BB3-2469487D8072

  Lycka till!

 • Din digitala mattelärare – I Samarbete med www.hejalbert.se

  Hej!

  Tänkte tipsa er om att den digitala matteläraren Albert som jag tidigare berättat om är gratis att prova fram till den 30/6. Hur bra är inte det?! Klicka på denna länk för att prova på gratiserbjudandet. Du kan avsluta medlemskapet när du vill.

  Klicka här!

  Vi har provat Albert Senior som vänder sig till barn i åldern 10-16 år. Det finns även Junior som vänder sig till barn i åldern 3-9 år. Love har haft multiplikation som matteläxa. Så praktiskt att då använda sig av appen för att öva tal på sin egen nivå. Det går att välja många olika teman och varje tema innehåller både en pedagogisk video samt matteuppgifter att lösa. Bra hjälp för oss föräldrar.

  Albert är så enkel att ha med sig överallt och gör barnens skärmtid meningsfull.

   

 • Visar vår vardagsrumsmatta i samarbete med www.trendcarpet.se

  Hej!

  Idag tänkte jag visa er ett av mina senaste fotojobb för företaget www.trendcarpet.se som har ett stort sortiment av jättefina mattor. På bilden ser ni vår mysiga matta ARANGA med kort tät lugg och så mjuk. Den är i färgen ljusbeige och vi har den i storleken 200 x 290cm. Mattan upplevs som böljande beroende på åt vilket håll man drar mattans strån.

  Med koden HANNAW20 får ni 20% rabatt på hela sortimentet inklusive rea fram till den 12/4. Ni hittar mattan här.

  Andra favoriter är dessa:

  JANJIRA

  FLÄTAN

  WILTONMATTA ART SILK 

  WILTONMATTA MATEUR

  SHAGGY LUXE

   

   

 • Barnens digitala mattelärare Albert – I betalt samarbete med www.hejalbert.se

  Hej

  Hur kan vi hjälpa till att göra barnens skärmtid meningsfull. Vi har fått prova den digitala matteläraren Albert där barnen kan öva på läxor och skoluppgifter i en app. Vi provar Albert Senior som riktar sig till åldern 10-16 år.

  Barnet kan själv välja arbetsområde och får se en pedagogisk video som hör till. Därefter kan de välja uppgifter som passar deras individuella nivå. Just nu har Love multiplikation i matteläxa och då passar det perfekt att öva lite extra med Albert.

  På min instagram (I stories/händelser) visar jag idag videor på hur Albert fungerar för den som är nyfiken. Det är gratis att prova denna app fram till påsk via deras hemsida som du hittar om du klickar här. Du kan avsluta när du vill.

  Önskar er en fin kväll!

  Kramar / Hanna

 • Varm choklad med mandelmjölk, sötad med dadlar

  Hej!

  Den här goda chokladen måste ni bara prova om ni gillar varm choklad men vill ha en nyttigare variant utan vitt socker. Mixar man en stund får man efter ett tag en fluffig yta att strö över lite kakao på. Chokladen är upphälld i mugg från Mateus. Här kommer receptet!

  Varm choklad utan socker till 2 koppar

  Receptet hittade jag på ceciliafolkesson.se

  5dl osötad ekologisk mandelmjölk (flera sorter innehåller socker men inte den här)

  Ca 4 tsk upp till ca 2 msk kakao beroende på vad man gillar. Prova dig fram!
  1 nypa salt
  1 nypa vaniljpulver
  4 mjuka färska urkärnade dadlar

  Värm allt i en kastrull och rör runt med en visp under tiden. Det ska inte koka. Mixa helt slät med stavmixer och anpassat kärl så att det inte stänker. Viktigt att alla dadlar blir helt mixade med mjölken.  Värm till lagom dricktemperatur.

  Nu är det bara att njuta av din färdiga kopp choklad!

  Kram / Hanna W

   

 • Att få kraft genom att vila – Stämmer det verkligen?

  Hej

  Ikväll vill jag lyfta ett ämne som tål att pratas om ofta just p.g.a att det är livsviktigt för att vi ska kunna må bra. Kvällens ämne är vila!

  Vad är vila ?

  Är det inte samma sak som att sova på natten?

  Både ja och nej. Visst vilar kroppen och hjärnan när vi sover, speciellt under sammanhängande bra sömn. Tyvärr räcker det inte om vi ska köra på hela dagar utan några pauser. Många kör dessutom på i alldeles för högt tempo utan broms. Dessutom kommer avsaknad av vila under dagen att påverka din sömn på natten så att hjärnan inte helt kan koppla av eftersom den är på helvarv hela tiden.

  Vi är nog många som tänker att vila på något sätt ska förtjänas. Ofta tänker vi att när jag gjort det här och det där  då förtjänar jag lite vila men att vila är ju något som är livsviktigt. Det måste prioriteras och planeras in och ha en naturlig plats i våra liv för att vi ska må bra. Att vila är kroppens sätt att återhämta sig och hjärnans sätt att bearbeta intryck och reflektera över dem. Utan vila orkar vi inte med. Vi blir nedstämda, tappar tålamodet, tappar minnet, saker som brukar vara roliga har vi ingen lust till, vi tappar koncentrationen och till slut blir vi sjuka.

  Att leva ett utifrån sett ”perfekt” liv håller inte i längden

  Vi lever i ett samhälle där hårt arbete ofta belönas. Där man gärna vill vara bra på saker och många jämför sig med andra. Man kanske vill jobba 100%, göra karriär, ha familj, ha goda relationer och en aktiv fritid med stort socialt umgänge. Man vill samtidigt ha ett perfekt städat hem, ett nyrenoverat hem, bara hembakt bröd, mat lagad från grunden samt träna flera gånger i veckan. Man vill höra av sig och hålla kontakten med alla man känner, ha roliga semesterplaner fyllda med aktiviteter och hänga med i alla nyheter och allt nytt som händer inom t.ex. teknik, musik, mode m.m. Man vill gärna ha många roliga projekt vid sidan om som ger glädje och energi. Det ska klämmas in trots att agendan redan är fylld.

  Det här tror jag är helt omöjligt. Det går inte ihop. Visst låter det kanske som en drömtillvaro för några men frågan är om det är värt det i längden. För mig är det inte det. Visst kanske vi klarar det ett tag men inte alltid. Det håller aldrig i längden.

  Betyder det då att jag ska välja bort allt detta eller att det på något sätt skulle vara fel. Absolut inte. Du kan baka, renovera och träffa vänner men i lagom dos. Väljer man en sak får man kanske välja bort en annan sak just den dagen. En annan dag kan man göra tvärtom. Prioritera blir en nyckel. Skriv ner i din kalendervad du vill göra men lämna viloluckor!

  Vila är livsviktigt! 

  I vårt samhälle har många naturliga pauser som fanns förr försvunnit genom att vi ständigt är uppkopplade. Förr kanske väntan i en kö i mataffären eller på en buss vid busshållsplatsen faktiskt innebar en stunds vila för hjärnan. Idag fyller vi ut dessa stunder med våra mobiltelefoner för att hinna ikapp alla olika forum med meddelanden, mail, och uppdateringar eller kanske bara att fylla ut tystnaden. Vi fyller ständigt hjärnan med ny information.

  Vila har blivit ett sätt att snabbt ladda batterierna. Man nästan stressar för att hinna vila. Nu måste jag vila för nu har jag 30 minuter över. Vilken serie ska jag se? Ni kanske aldrig känt så men jag har känt så flera gånger att man slänger in en vilopaus lite snabbt så där för att hinna med resten. Men är det då verkligen vila?

  Att vila är en konst och är inte alltid helt enkelt. Att vila är något vi måste träna på.Vi måste bli vana vid det så det blir en naturlig del av vår tillvaro. Att vila innebär att du måste vara modig och våga säga nej till saker. Vår hjärna är fantastisk men den behöver sömn, pauser och rörelse för att kunna fungera så bra som möjligt. Om inte hjärnan får vila blir den sårbar för stress och kommer reagera både psykiskt och fysiskt. Vår kropp är fantastisk men behöver också den vila. Återhämtning gör att vår kropp byggs upp och blir starkare och friskare.

  Tips på vila under dagen

  Fokusera på en sak i taget

  Fysisk aktivitet t.ex. promenader där hjärnan får vila helt

  Frisk luft och att bara vara i naturen

  Korta pauser där tankarna får vandra fritt

  Att koppla bort teknik och bara vara

  Att göra något kreativt som får dig att slappna av

  Lyssna på en ljudbok

  Avslappningsövningar

  Att vara närvarande i det du gör. T.ex. i ett samtal utan att samtidigt vara på flera andra platser i tanken.

  Stretchövningar

  Ta ett bad

  Vila kan se olika ut för olika personer då vi alla har olika förutsättningar.

  Kom ihåg: Att vila är precis lika viktigt som att äta och sova och borde prioriteras därefter. 

  Du ska hålla hela livet! Var rädd om dig!

  Kramar / Hanna W

 • Det bästa med Sensommar

  Septembertid

  Vacker, skör och alldeles, alldeles underbar!

  Hösten närmar sig och gör sig påmind men samtidigt finns lite av sommaren kvar med varma eftermiddagar och sensommarblommor i odlingarna. Sensommarkänslan ni vet! Man vill bara samla ihop alla solstrålar man kan och all blomdoft förstås. Spara i hjärtat för alltid!

  Ros Meilove

  Tycker så mycket om tiden precis innan hösten tar vid på allvar. De svala morgnarna, den klara luften och lugnet som lägger sig över trädgården. Det är nu mina sensommarblommor blommar som allra mest. Dahlior och skira rosenskäror i prunkande rabatter. Zinnia, ringblommor, luktärt, eterneller, solrosor och prydnadsgräs blommar villigt ett tag till. De frösådda blommorna blandas med sensommarens perenner som höstflox, rosenflockel, granna solhattar, kärleksört, hortensia, säsongens sista rosor, rosenvial, blodtopp och höstanemoner. Det finns mycket att välja på när man vill binda sig en maffig trädgårdsbukett att ta in eller ge bort!

  September är också skördetid för alla trädgårdens frukter. Klasar med små söta vindruvor i växthuset,  plommon och olika sorters äpplen plockas in i korgar. Vi planerar för hur vi ska ta hand om alltsammans. Äppelkaka, äppelmust, torkade äppelringar, druvsaft ja allt går att göra något med. En hel del frukt plockar vi in och äter som den är. Det står alltid ett fat med färsk frukt på köksbordet!

  Äpple Veiniöun

  Dahlia

  Mitt bästa recept på Äppelkaka hittar du här. Jättegod ljummen med kall vaniljvisp till!

  Äppelkaka

  Här kommer min lista på det allra bästa jag vet om med September. 

  1.Plocka äpplen i korgar. Göra egen äppelmust och baka äppelkaka. Skörda alla söta vindruvor i växthuset och plocka plommon

  2.Ordna med trädgårdsfika för vänner och familj bland dahliarabatterna

  3.Bjuda till kräftskiva och allt pyssel runt det. Vika pappersdekorationer, dekorera med ljusslingor och ta fram varma filtar till sensommarkvällen. Mitt blogginlägg med inspiration och enkla recept hittar ni här: Inspiration kräftskiva – Mina bästa recept

  4.Tända en massa ljus i växthuset och spela brädspel där inne med familjen

  5.Binda kransar av hortensia, eukalyptus och ljung och skapa trädgårdsbuketter

  6.Ta en tur till svampskogen.

  7. Laga mat med egenodlade grönsaker

  8.Ta ett sensommardopp i sjön för att sedan gosa in sig i en mysig stickad tröja och tända en brasa

  9.Hitta nya riktningar i livet och planera för nystart. Hösten känns ju verkligen som nystart. Ny termin liksom. Det sitter i sedan skoltiden. Jag har alltid älskat att köpa en ny fin almanacka med vackra pennor till i olika färger.

  10.Höstplantering med vårens lökar samt smyga igång med höstsådd. Inspiration hittar ni i denna länk: Impecta Blommor för höstsådd .Plantera en äng i gräsmattan med blåstjärna  och små porslinshyacinter som vi får njuta av till våren. Här hittar du ett blogginlägg om just det!

  Ett hav av vårblommor i gräsmattan

  Jag tycker att vi spolar tillbaka tiden lite till Februari när jag satte mina första fröer. Jag brukar köpa många olika fröer hos bland annat Impecta. Titta gärna in till deras sortiment via den här länken: Impecta.se Alltid bra kvalité , fina papperspåsar och mycket att välja bland.

  Beställningen lägger jag redan efter jul för att vara säker på att hinna få de sorter jag önskat mig. Jag har alltid en handskriven lista med önskningar som jag samlat på mig under året och den kommer väl till pass just då. Hemmet förvandlas till växthus då jag drar fram gamla bord i olika höjder som jag placerar framför stora ljusa fönster. Jag hänger växtlampor ovanför som ger ljus och värme. De första fröerna får bo i såjord i små krukor och miniväxthus medan andra fröer får vänta någon månad för att inte bli för rangliga. Det står på påsen när den bästa tiden är. Det är något speciellt med att komma igång. Känsla av nystart för trädgårdssäsongen och längtan efter Augusti och September när man får lön för mödan.

  Här är några av de sorter jag sådde detta år.

  Zinnia
  Blomstermorot

  Listan på alla fröer jag sådde är lång. Om du är nyfiken så hittar du den här i två olika blogginlägg:

  Fröbeställning Våren 2020 Del 1

  Fröbeställning våren 2020 Del 2

  ¨

  September är också den Månaden när jag planerar och planterar mina vårrabatter. Det kanske känns tidigt men jag har lärt mig att man nästan behöver göra beställningen av narcisser och tulpaner i slutet av Augusti för att vara säker på att få sina favoriter. Planen är att låta rabatterna med frösådder få bli rabatter för vårens alla lökar. Säsongsrabatter utan perenner där växterna växlar efter säsong. Vad tror ni om det?

  Nu tycker jag vi njuter det sista av månaden September innan vi välkomnar hösten på riktigt!

  Vad tycker du är det bästa med September?!!

  Kramar / Hanna W