Festligheter,  Inredning,  Trädgård

Julafton 2020

Inför jul

Så kom julen 2020. En annorlunda jul i pandemitider men en fin jul! Vi försökte anpassa oss så mycket vi bara kunde efter rådande restriktioner då smittspridningen just nu är stor i Sverige och sjukhusen på flera ställen är fulla. Jullovet kom tidigt för min del. Skolan där mina musikelever går fick stänga på order av smittskyddsläkaren (tillsammans med stadens alla skolor för äldre elever). De två sista dagarna innan lovet hade vi distansundervisning. I Januari får vi se om vi kommer fortsätta med distans eller inte.

Vi har haft mycket mer tid inför denna jul och det har inte alls känts lika stressigt. Jag tror att vi alla kommer att lära oss något av denna jul. Kanske är det några saker som vi faktiskt vill ta med oss framöver även om vi alla såklart längtar efter en vanlig jul igen nästa år.

Nu till vår julafton

Erik och jag var tidigt uppe som vanligt. Bakade bröd i ugnen, tände alla juleljus och såg till att julstrumporna var välfyllda med överraskningar till barnen.

Vi dukade fint i köket och satte upp datorn. Förväntansfulla tassade barnen upp i sina morgonrockar. Julen är allt för härlig visst?! Klockan 9 började vi vår julfrukost tillsammans med hela min familj. Mina syskon med familjer, mamma och pappa. Min lillebror uppkopplad från Litauen. Vi körde Google meet vilket fungerade helt ok men det var lite svårt att prata när vi var så många. Mysigt att få se alla och pappa spelade traditionsenligt upp en julsaga på grammofonen som vi lyssnat till under alla år sedan jag var liten. Till och med knastret från grammofonen hördes via datorn och för en stund blev allt så där stilla och vi alla fick en stund att fundera över julens viktiga budskap. Om gåvan till världen och hur vi kan ge vidare till varandra.

Efter frukosten kikade vi i julstrumporna och öppnade ett paket var under granen precis som vanligt.

Vi har en stor gran i vardagsrummet som jag inte hunnit fånga på bild ännu. Här är en av våra små söta adventsgranar och i trädgården finns flera granar som dekoration.

Kransar är något som också pryder vårt hem kring jul. Jag älskar att göra kransar och tidigare brukade jag ha kranskurser i uthuset. Den här kransen fick Eriks mamma till Advent.

Här är våra kransar vid entrén. En jättestor krans dekorerad med poppel och näverstjärnor samt två mindre kransar av granris och lingonris med vackra band. En liten Nisse kommer på besök.

Kan man ha kransar i sovrummet?!

Javisst! Kransar kan man aldrig få för många av. Här som dekorationer ovanför vår sänggavel.

Jullunchen lagade vi tillsammans hela familjen. Så mysigt ju. I år blev det en lite enklare variant när det bara var vi.

Sill (till Erik)

Gravad lax

Potatis

Olika sorters julbröd bland annat en jättegott filmjölksbröd med nötter och torkad frukt som mamma bakat.

Ostar, Brie är min favorit

Sallad med rödkål, grönkål, ruccola, mandlar, apelsin och granatäpple

Vanlig grönsallad

Mammas köttbullar (Hon fick en saffranscheesecake av mig och jag fick köttbullar av henne)

Goda frukter som melon, mango, vindruvor m.m.

Hallopumispett med grön paprika och rödlök

Dukning med egengjorda servettringar av brudslöja samt en enkel grankvist tillsammans med linneservetter.

Klockan 15 var det dags för Kallen Anka enligt tradition. Efter Kalle hjälptes vi åt att tända upp trädgården med marschaller, eldkorgar och ljus. Vi värmde glögg och plockade fram olika sorters julgodis som vi bakat, dekorerade pepparkakor, en saffranscheesecake, skumtomtar att grilla och andra glöggtillbehör som t.ex. parmesansnittar med pistagenötter. I växthuset finns kransar, granar och hyacinter och där kunde vi duka upp alla godsaker.

Klockan 17 kom Eriks föräldrar och syster till oss och vi firade tillsammans en liten stund utomhus med avstånd. Det gick ju bra det med. Värmde oss vid eldarna och öppnade julklappar. Riktigt mysigt. Senare på kvällen kom mina föräldrar förbi i trädgården en liten stund för att säga God Jul. Vi pratade om att vi kände oss så tacksamma att vi alla var friska och tankarna gick till de som är sjuka eller har förlorat någon anhörig. Det är en jul med många tankar och man reflekterar över livet som är så skört.

Julklappar dekorerade med pepparkakor som jag bakat, torkade äppelskivor och torkade blommor.

Stjärnorna Reykjavik från Watt and Veke.

Kvällen fortsatte med julklappsutdelning med vår lilla familj och därefter skulle förstås klapparna provas. Julklappen på bilden är dekorerad med en torkad dahlia från trädgården. Det blev en vacker jul tillsammans och nu njuter vi av lediga dagar tillsammans. En speciell tid med restriktioner då man får vara lite uppfinningsrik med vad man hittar på. Uteaktiviteter, bakning, brädspel, pyssel och film. Ungefär så. Mycket återhämtning.

Tack för att du ville följa med på vår lilla julafton och tack för att du tittar in här. Tack för alla fina kommentarer och hälsningar via min instagramsida. Ni hittar den om ni klickar här.

Ni är bäst!

Jag hoppas att du får vara frisk och att du haft en fin och vilsam jul. Nu laddar vi för Nyårsafton om bara ett par dagar!

Kramar / Hanna W

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *