Trädgård

Dahlior i min trädgård 2021 – Lista med olika sorter

Hej!

Idag ska jag skriva om ett favoritämne nämligen dahlia! Jag har odlat dahlia i några år nu och tycker det är helt fantastiska blommor som lyser upp i trädgården i Augusti och September. Förra året plockade vi dahliabuketter långt in i Oktober då det var en mild höst. Jag sparar mina knölar och vinterförvarar dem. Väcker dem till våren igen. Jag tänkte dela med mig av min lista på de sorter som kommer finnas i snittblomsodlingarna som lite inspiration till er. Dels är det favoriter som jag har sedan tidigare men även en del nykomlingar som jag vill prova.

Årets Dahliaodling  – Sparade dahliaknölar som jag odlat tidigare:

Tallriksdahlia

Café au lait

Café au lait Royal

White Perfection

Break Out

Labyrinth

Shiloh Noelle

Penhill Watermelon

Harry´s Dr Mc Murray

Libeccio

Mörkbladig Dahlia

Bishop of Dover

Happy Single Kiss

Pompomdahlior

Petra´s Wedding

White Aster

Pink Silk

Wizard of Oz

Wine Eyed Jill

Hillcrest Suffusion

Snowflake

Sweet Nathalie

Small world

Orsett Beauty

Kaktusdahlia:

Black Jack

Dahlia Henriette

Orkidédahlia:

Honka Pink

Näckrosdahlia:

Creme de Cassis

Övriga dahlior:

Gallery Vincent

Sneeuwstorm

Miss Brandy

Evanah

Dahliaträd

Lady Liberty

Princess Elisabeth

Westerton Lilian

Nykomlingar:

Cornel Bronze

Pion Bishop of Leicester

Mignon Sneezy

Halskrås Fashion Monger

Happy Single First Love

Dahlegria Tricolore

Tyrell

Otto´s Thrill

Maya

Fubuki Kogane

Bacardi

Anemon Take off

Sammanfattning säsong 2020:

Jag ordnade nya rabatter förra året. Utökade en del med tre stora rabatter för att odla snittblommor. Jag skapade bland annat en stor rund rabatt framför huset där jag bara har dahlia. På våren blir rabatten ett blomsterhav av vårlökar. På så vis är tanken att de ska turas om.

De dahlior som jag är lite extra förtjust i och som blommat rikligt hos mig är White Perfection, Labyrint, Break out, Café au lait, Small world, Sneeuw storm, Happy single kiss, Creme de cassis, Wine eyed Jill samt Wizard of Oz. Pompomdahliorna klarade sig allra bäst mot tvestjärtar och mest effektivt var tvestjärtsfällor där jag rullat ihop wellpapp som jag tömde varje morgon. Efter ett tag försvann tvestjärtarna.

En del dahlior ändrade färg detta år vilket inte är helt ovanligt. Vi får väl se om något sådant kommer hända även i år.

I nästa inlägg går vi igenom hur man väcker sina dahlior och tar hand om dem på bästa sätt. Lite odlingstips!

Kramar / Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *