Trädgård

Stora inlägget om dahlia – Hannas trädgårdsskola

Hej!

Ni är många som ställer frågor via dm:s på instagram om just dahliaodling. Det är så roligt att fler och fler blir intresserade av trädgård och att så många vill prova på att odla dahlia. Det som är så bra är att man inte behöver ha en trädgård för att kunna odla dessa. Det går ju lika bra i krukor på balkongen eller på en altan. Dahlia blommar som allra vackrast hos oss i slutet av Augusti, September och i Oktober tills det blir för kallt. Vi bor i Zon 4. Efter att ha odlat dahlia i ett antal år har jag samlat på mig en del erfarenheter och känner att jag vill dela med mig av mina bästa tips till er!

Hur köper jag Dahlia

Dahliaknölar brukar jag beställa på olika sidor på nätet runt jul och sedan levereras de på våren när det är dags att sätta knölarna i jord. I år är det redan flera sorter som är helt slut så det gäller att vara ute i god tid om man vill ha någon speciell sort. När knölarna kommer i Mars/April är det dags att väcka dem. De går även att köpa i butik. Jag vinterförvarar mina dahliaknölar och plockar sedan fram dem på våren för att väcka dem till liv. Även om jag har knölar sedan tidigare tycker jag om att fylla på med några nya sorter.

Hur väcker jag mina dahliaknölar

 

I mitten av mars till mitten av April är det dags att väcka knölarna. Jag förkultiverar dem på två olika sätt beroende på hur mycket plats jag har.

1. Jag sätter en del i hinkar (stora gjuthinkar från Byggmax) där jag gjort hål i botten och har ett fat under. I hinken har jag planteringsjord blandat med sand. Om knölen är lite torr sprayar jag lite vatten på den innan jag planterar den. Jag går även igenom knölarna och tar bort dem som är skrumpna eller mjuka. En knöl ska vara fast och frisk. Jag placerar knölen grunt ca 5-10 cm under jordytan. Gamla stjälkar får sticka upp lite över ytan. Jag har två plantor i varje hink och vattnar lite försiktigt. Märk dina dahlior så att du vet vem som är vem.

2. På grund av platsbrist sätter jag en del knölar i sandblandad jord i genomskinliga 2l plastpåsar som jag har i en back. En dahlia i varje påse. De tar mindre plats och jag har lite koll på hur rötterna utvecklas då påsen är genomskinlig. Man får vara lite försiktig med vattningen om man använder den här metoden eftersom påsen inte har ett hål så som hinken har (om man skulle vattna för mycket).

 Jag flyttar in mina dahlior inomhus tills de skjuter skott. Det tar lite olika tid. När de gröna skotten tittar upp vattnar jag och ställer dem svalt i uthuset (temperatur ca 10-15 grader). De behöver mycket ljus för att inte sticka iväg och bli rangliga. Om ett skott sticker iväg kan man ta en stickling av det. De står intill fönstren så de får mycket ljus. Kom ihåg att vattna sparsamt till en början. Om man vill ha lite knubbigare plantor så kan man toppa dem när de är ca 20 cm höga. Då kan man klippa strax ovanför ett bladpar så kommer plantan förgrena sig och bli stadigare med fler grenar. Toppen kan bli en stickling. Min erfarenhet är att de dahlior som jag toppar ger större skörd men lite mindre blommor så jag brukar toppa vissa och andra inte alls.

När planterar jag ut dahliorna

När risken för nattfrost är över kan man plantera ut plantorna. Du kan ha dem i rabatter, odlingslådor, krukor eller i korgar. Plantorna behöver gott om utrymme då de kan bli stora. Sätt gärna flera tillsammans med mellanrum så upplevs de som buskigare. Krukorna ska vara minst 30 liter till lågväxande och minst 40 liter till de höga. Använd bra jord och viktigt att gödsla några gånger under säsongen fram till September. De behöver näringen. De vill ha ljus och jämn bevattning. De ska inte torka ut. Har man dem i kruka får man vara extra noga med att de inte torkar ut då de kan få mjöldagg. Klipp bort överblommade blommor så kommer det fler. Plocka många buketter!

Skadedjur och vind – Dahlians fiender

Tyvärr är det inte bara vi människor som älskar dahlior. Bland annat sniglar och tvestjärtar vill mer än gärna äta dem. När du förkultiverar din planta klarar den sig bättre mot sniglar. Jag lägger även ut snigelkorn för att de ska låta blommorna vara. Mot tvestjärtar är det lite svårare. Tvestjärtarna älskar att krypa in i blommorna. Hur mycket tvestjärtar man har kan bero på var man bor men kan även skilja sig åt olika säsonger. Det  finns många olika tips på fällor. Jag har läst att en del lägger ut en ihoprullad trasmatta som djuren kryper in i och som man sedan tömmer varje morgon. En del lägger en stor tillplattad pappåse ovanpå odlingarna. De kryper in i den och man tömmer den. En del sätter krukor upp och ner på bambupinnar. I krukorna knölar man ihop tidningspapper där tvestjärtarna kryper in. Jag har provat detta.

Det som har  fungerat bäst för mig är tvestjärtsfällorna som jag gömmer i bladverket. Jag rullar ihop wellpapp och knyter med ett snöre. Fuktar rullen lite. Gömmer sedan rullarna och tömmer dem på besökare varje morgon. Det här är en period som kan vara lite jobbig. Det är viktigt att tömma varje dag. Krypen är svåra att se dagtid. De kryper fram i skymningen. Då man även vara där på plats och plocka bort dem. Till slut försvinner tvestjärtarna och på slutet av säsongen bruka vi inte se dem alls. En del dahlior klarar sig bättre än andra. Jag upplever att pompomdahlior klarar sig allra bäst. De stora tallriksdahliorna är mer sårbara.

Dahlior kan även drabbas av mjöldagg, spinn, löss och kvalster. Jag har genom åren endast drabbats av spinn på några dahlior som stod för varmt i växthuset.

Vinden är ett hot mot dahlior. De blåser lätt av då många är höga och blommorna kan vara stora. Det är jätteviktigt att de får stöd. Jag brukar använda kraftiga bambupinnar som jag binder dem mot.

Rabatt eller kruka

Jag upplever att de som jag haft i mina dahliarabatter och odlingslådor har växt mest och givit störst skörd. En fördel med krukor är att man kan flytta runt dem där man vill ha dem. Jag flyttade in mina i växthuset ett tag för att slippa tvestjärtar som är skoningslösa mot dessa skatter. Har även skyddat dem mot frost på liknande sätt. Jag kommer odla dem på båda sätt.

Snittblommor till buketter och dahlior i zinkbaljor

Dahlior är fantastiska då de står sig länge som snittblomma. Bind många buketter så kommer plantan att blomma mer. Man kan även lägga blommor dekorativt i en zinkbalja med vatten. Jag tror du kommer bli väldigt nöjd med dina dahlior då Dahlian blommar när allt annat i trädgården börjar ge upp!

Så vinterförvarar jag mina dahlior 

 

Jag brukar låta mina dahlior blomma till den första frosten eller strax innan. Gräver försiktigt upp dem med en grep och tar försiktigt bort jorden runt om. Jag tar bort dåliga knökar som t.ex. mjuka knölar. Klipper av stjälkarna så att ca 10 cm finns kvar. Jag spolar av dem lite, märker dem och låter vattnet torka bort innan jag packar dem i sågspån i flyttkartonger. De får sedan sova under vintern i vårt uthus med en temperatur på ca 4 grader. Det ska vara frostfritt, mörkt och svalt. Inte för fuktigt och inte för torrt. Kontrollera dina knölar under vintern så att de inte möglar.

Stort lycka till med dina dahlior!

För mer inspiration och foton besök min instagram som du hittar om du klickar här.

Kramar / Hanna W

 

4 Comments

 • Anna-Karin

  Tack för mycket bra tips och så mycket inspiration. Älskar din blogg och ditt Instagram, du är så generös med all din kunskap och fantastiska bilder!
  Har aldrig planterat Dahlior förut, men är nu så taggad och ska absolut ge mig på det i år.

  Bästa
  Anna-Karin

  • hanna.wahlstrom

   Tack snälla Anna-Karin för dina ord och för att du tittar in här. Vad glad jag blir. Jag är mer aktiv på instagram där det blir dagliga uppdateringar men har bloggen som ett komplement när jag vill skriva lite längre texter. Jag blir bara glad om jag kan hjälpa till med något eller inspirera. Känner att jag fått så mycket av mitt trädgårdsintresse och ger mer än gärna vidare av det så att fler kan få uppleva glädjen med att odla. Sedan är jag absolut ingen expert utan är självlärd men efter att ha odlat i ett antal år så finns en del erfarenheter att dela med sig av.

   Vad roligt att du ska prova på att odla Dahlia. Jag tror du kommer gilla det förutom när tvestjärtarna kommer.Då är det helt ärligt lätt att ge upp. Håller man ut så försvinner de till slut och man kan njuta av blomningen länge. Vilken sort ska du prova?

   Hoppas du får en fin dag!
   Kramar / Hanna

 • Johan

  Men wow va snyggt! Allting ser ju superlyxigt ut 😉

  Jag älskar Dahlior men har tyvärr inte så mycket plats hemma. Har en liten trädgård men det blir så snabbt överfullt med saker… Ett intressant inlägg hade varit om du har några bra tips för förvaring och sånt när hösten närmar sig, vad kan tas in, vad kan inte? Jag har tidigare fått köra alla mina trädgårdssaker fram och tillbaka från https://pelicanselfstorage.se/ men det är ju rätt mäckigt att åka fram och tillbaka alltså… oftast har jag tillgång till bil och då har de gratis släp man kan låna. Men som förra sommaren så gick det liksom fram till juli innan jag fick hämtat dom, och då känns det ju rätt ovärt haha. Hur gör ni under vinterhalvåret för att allt ska hålla sig fräscht som man inte vill göra sig av med? 🙂

  • hanna.wahlstrom

   Hej
   Tänker du på var jag förvarar dahliorna eller vilka trädgårdssaker tänker du på?
   Dahliaknölarna förvarar jag i sågspån i kartonger i vårt uthus där det inte blir minusgrader. Trädgårdsavfall lägger jag på komposten eller i trädgårdstunnan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *