Trädgård

Så odlar jag mina luktärter / Dessa sorter ska jag så 2021 – Hannas trädgårdsskola

Hej alla ni som älskar luktärter

Har fått en hel del frågor om när jag börjar så mina luktärter samt vilka sorter jag kommer så i år så här kommer mitt inlägg om att odla luktärt! Jag älskar dessa blommor. De blir jättefina i buketter och blommar hela sommaren från midsommar ungefär. Ju mer du plockar desto fler blommor får du. Hur bra är inte det?! I år kommer jag satsa på en hel del nya sorter med långa skaft. Tycker de blir extra fina i buketter. Jag odlar även rosenvial som är perenn och påminner mycket om luktärter. De har långa skaft och är jättefina i buketter de med.

Att odla luktörter

Jag har provat olika sätt att odla luktärt men det bästa resultatet har jag fått genom att följa Cecilia Wingårds rekommendationer. Jag börjar alltså så dem vecka 12 inomhus i rumstemperatur.

1. Jag använder mig av höga smala plastkrukor ca 9 cm i diameter. Fyller dem med vanlig planteringsjord som trycks till och vattnas. Jag lägger  upp till 20 frön på den blöta ytan så de får kontakt och trycks ner lite i jorden. Täcker med ca 2 cm jord och trycker till samt vattnar försiktigt. Fröna ska inte flytta sig.

2. Krukan får stå ljust i en genomskinlig plastpåse med öppningen uppåt. Det blir som ett litet växthus. Sedan är det bara att vänta.

3. När de är ca 10 cm höga ställer jag dem utomhus i växthuset. De ska härdas. De tål några minusgrader. Plantorna blir friska och starka av kylan. Har man inte växthus kan man flytta ut och in dem om det är för kallt att ha dem ute.4. Jag toppar mina plantor efter det tredje bladparet. De förgrenar sig då ännu mer. Man kan skola om dem och dela upp plantorna i krukor men jag brukar inte hinna med det och det har gått bra i alla fall.

5. Jag planterar ut dem på friland i rabatter och i odlingslådor. Några får vara i stora krukor. Viktigt med välgödslad jord och vatten hela säsongen. Jag fyller på med gödsel efter hand. De behöver stöd som t.ex. obelisk, ihopbundna bambupinnar, bågar eller spaljé.

Luktärtstorn av bambustavar
Royal white, Swan lake som klättrar på båge

Låt inte din planta gå i frö. Då slutar den att producera blommor. Det är därför viktigt att plocka många buketter!

Royal rose, Mollie Rilestone i den rosa buketten

I år kommer jag så dessa sorter:

Frills and blushes

Dorothy Eckford

High scent

High Society

Juliet

Kiera Madeline

Memorial Flight

Kingfisher

Chelsea Centenary

Mollie Rilestone

Black knight, Wiltshire Ripple, Spanish dancer i den mörklila buketten

Rosenvial

Lycka till med dina luktärter!

Kramar / Hanna

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *