Inredning

Så såpskurar du dina trägolv och en ny soffa flyttar in

God morgon!

Nu har vi äntligen tagit tag i att slipa om alla golv på nedervåningen. Vi slipade dem för många år sedan när vi flyttade in i huset. Lackade med matt lack med vitt pigment men de fick trots det en gul ton efter några år. Vi har ett såpskurat golv i köket som vi älskar och tänkte att vi ville ha likadana golv genomgående i alla rum. Sagt och gjort. Vi hyrde golvslip i två olika storlekar samt köpte en liten spetsig slipmaskin till trösklar. Det tog en helg att slipa alla tre golven. Vi hjälptes åt Erik och jag. Det blev faktiskt mindre dammigt än vad jag trodde det skulle bli. Den minsta slipmaskinen dammade mest men då hade vi dammsugaren intill.

Sedan var golven redo för sin behandling. Att såpskura golv är ett gammalt sätt att ta hand om gamla trägolv. De blir mjuka, varma att gå på och blir ljusare för varje såpskurning. Det enda man behöver överväga är att mattor kan göra att golvet under mattan till slut får en annan nyans när solen ligger på. Älskar känslan av såpskurade golv. Vi använder Linoljesåpa från Gysinge Byggnadsvård. Blandar enligt recept på flaskan. Här kommer de olika stegen om du vill göra skurgolv.

1. Slipa golvet

2. Blanda såpalösningen i en hink och blöt golvet ordentligt med kallt vatten med en mopp. Blöt en del i taget där du ska skura.

3. Skura golvet med såpalösning med skurborste i brädornas längdriktning. Jag använder skurborste på skaft. Ta en liten bit i taget så golvet inte hinner torka. Jätteviktigt att såpalösning eller såpa inte kommer på obehandlat golv. Då blir det gula fläckar.

4. När du skurat färdigt torkar du upp såpalösningen (jag brukar använda en handduk). sedan våttorkar du golvet med en mopp så att ingen såpalösning ligger kvar.

5. Låt torka

6. Proceduren upprepas helst 5 ggr (om man orkar) innan golvet tas i bruk. Därefter skuras det vid behov ca 1-2 ggr per år.

7. Kom ihåg att fortsätta använda linoljesåpalösning när du skurar golven men i fortsättningen behöver du inte lika mycket såpa. Använd alltid kallt vatten annars riskerar golvet att bli grådassigt.

Här är en sneak peek på den nya soffan som flyttat in. Le gand air i ett mjukt linnetyg i ljusbeige. Älskar linne och den är så fluffig och mjuk med en rad lösa ryggkuddar. Som ett hav av kuddar med andra ord.

Önskar dig en fin dag!

Kramar / Hanna

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *