Varm äppelkaka med kall vaniljvisp

Hej

Idag tänkte jag att vi skulle baka en jättegod och knäckig äppelkaka. Ett enkelt och snabblagat recept. Gillar sådana. Det tar bara några minuter att slänga ihop smeten. Tänk på att ha en ganska liten form. Jag använde en rund form med löstagbar botten som är 20,5 cm i diameter. Häng på!

Knäckig Äppelkaka

(Originalreceptet kommer från Leila.se)

Ingredienser:

1 stort ägg (jag använde 1 1/2 vanligt ägg)
2 dl strösocker
1 tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smält smör
4-5 svenska äpplen lite syrliga, ej för söta.

Gör så här:

Blanda ägg, strösocker och vatten. Rör ihop till en smet.

Rör ner smält smör.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.

Smörj en form och bröa den med vetemjöl. Ha i smeten och lägg på tunna äppelskivor. Jag gjorde som en krans och placerade sedan ut några äppelbitar omlott i mitten.

Strö över lite strösocker och lägg på några smörklickar. Man kan även ha på lite grovmalen kardemumma men jag hoppade över det denna gång. Skulle vilja prova att byta ut strösocker ovanpå mot lite råsocker.

Grädda kakan i ugnen ca 25-30 minuter till en gyllene färg. 175 grader (varmluft).

Serveras med vaniljvisp. Lycka till!

Kram / Hanna

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *