Morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna (Originalrecept från Camilla Hamid mykitchenstories.se) 

Ni är flera som frågat efter receptet på morotskakan i långpanna som jag bakade till mina kollegor samt till Loves fotboll när vi hade fika. Den här blir så saftig och god. Tycker att morotskaka smakar höst med sina kryddor. Perfekt på ett höstfika!

Du behöver

Kaka:
300 g morötter (4-5 medelstora morötter)
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
6 ägg
5 dl strösocker
2,5 dl neutral olja (raps- eller solrosolja)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl

Frosting:
600 g Philadelphiaost
300 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
rivet limeskal från 2 lime att dekorera med

(Jag minskade lite på frostingen och gjorde på 400g Philadelphiaost och minskade de andra ingredienserna därefter)

Gör så här: 

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper

2.Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten.

3.Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet

4.Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

5.Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter eller tills kakan är  genomgräddad (Prova med en baksticka. För mig tog det 30 minuter i vår ugn). Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du brer på frosting.

6.Frostingen gör du genom att vispa ihop färskost och smör riktigt krämigt med elvisp i en bunke.

7.Sikta ner florsockret och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Det är viktigt att du verkligen försiktigt vänder ner florsockret och inte blandar för hårt för då kommer frostingen att bli lös. Om du upplever att din frosting ändå blir lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund för att tjockna.

8.Bre ut frostingen på kakan när den svalnat och toppa med det yttersta skalet från 2 limefrukter.

Klart!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *