Lättfixade vegetariska snittar till festen med smördeg, fetost och färsk sparris. Kan man annat än att älska färsk sparris. Om sommaren så odlar vi egen och passar på att skörda den fram till midsommar men man kan hitta fin ekologisk sparris i matbutiken redan nu. Välj gärna de som är lite smalare och mindre. De har mer smak tycker jag och blir bättre i konsistensen.
Degen innehåller vegetabiliskt fett så hoppar man över fetaosten så blir det veganska snittar om man vill ha det.
Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat och Vin Nr 3 2016
Frasiga sparrisflarn med fetaost
1 Paket smördegsplattor från kylen i butiken
150 g Fetaost (Jag brukar använda en slät fetaost typ Apetina)
Ett knippe färska sparrisar
Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär den i fyrkanter efter önskad storlek. Nagga botten med en gaffel. Smula över fetaosten lite grovt och lägg på lagom stora bitar av sparrisen så att de passar på snittarna. Grädda flarnen mitt i ugnen på 200 grader tills degen blivit lite gyllene. Det tar ca 10-20 minuter beroende på deg.
(Om du vill ha en lite mer krämig fyllning blandar du fetaosten med ricotta, lite riven vitlök och lite salt och har det under sparrisen).

Bild från Lantliv Nr 3 Mat och Vin 2016
När flarnen är klara låter du de svalna och serverar dem direkt som de är eller med lite hackade nötter, frön eller lite hyvlad parmesan över!