Det är inte bara väldigt gott utan också väldigt fint med de gröna pistagenötterna. Planen är att ha mörk choklad på hälften av satsen! Receptet kommer från Leila Lindholm från Leilas söta Jul. Har bara ändrat lite med nötterna.
Här kommer receptet:
Fransk Nougat
Du behöver:
2,75 dl strösocker
1 dl honung, flytande
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 äggvitor
0,5 dl strösocker
100 g pistagenötter
130 g sötmandel
130 g cashewnötter
florsocker, att pudra med
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt.
Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa samtidigt i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
Värm under tiden nötterna i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
Tillsätt varma nötter i smeten och rör ner dem försiktigt. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
Pudra florsocker på ett bakplåtspapper.
Bred ut smeten, pudra igen med florsocker ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper.
Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna. Jag gjorde markeringar med kniven på smeten, ställde ut plåten en stund i snön och bröt sedan bitar när den var riktigt kall. Man kan också låta den svalna och sedan skära den i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.
Lycka till! Kramar / Hanna
Var köper jag glukossirap? Det är inte vanlig ljus sirap du menar som finns i vanliga affärer eller?
Dessa måste jag bara görade ser underbart goda ut.
Maria
Hej!
Det är inte vanlig sirap. Den är helt genomskinlig. Säljs på Coop!