Trädgård

Att beskära rosenträd – Stammade rosor

Hej!

Nu är jag tillbaka hemma igen. Wow vilken värme det är ute trots att det bara är April. Trädgårdsarbetet drog igång med detsamma. Älskar att fixa och greja i trädgården. Idag ska jag beskära mina stammade rosor. Det är så pass varmt att det är på tiden tycker jag. Brukar beskära dem när björkarna får sina första små miniblad/musöron. Frosten måste vara borta och när man ser det första gröna skotten på rosorna så är det lättare att se vad som inte lever längre. Beskär gör man för formens skull samt för att få in mer luft och solljus till kronan.

  1. Jag tar bort de döda skotten med en sekatör. De är ofta bruna utanpå och även inuti. De levande grenarna är ofta gröna utanpå och vitaktiga inuti.

2. Jag tar bort eventuella skott som börjat växa på stammen eller nedanför stammen.

3. Jag beskär skotten om de är för långa och försöker att forma kronan så att den ser ut som en halv boll.

Jag har stammade rosor både i kruka samt i rabatt. De i kruka har jag haft på vinterförvaring i uthuset så nu får vi se om de vill ta sig.

Lycka till med era rosor och ha en fin vecka!

Jag vet att många av er börjar jobba idag efter påskledigheten.

Kramar / Hanna W

 

2 Comments

    • hanna.wahlstrom

      Åh vad fint med pelargoner! De är ju så tacksamma att övervintra också. Jag samlar på Mårbacka i vitt och rosa. Favoriter helt klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *