God morgon!
Vi fortsätter på temat äpplen tycker jag och idag gör vi jättegoda smördegsbakelser med mandelmassa och äpplen samt hemmagjord äppeldricka utan konserveringsmedel. Det har varit ett riktigt äppelår i å och skörden har blivit stor. Såg Roy fares göra dessa på tv och blev så nyfiken på att prova själv. De blev verkligen goda och så enkla att göra. Vill tipsa er om receptet ifall ni också vill baka till helgen.
Roy Fares frasiga smördegsbakelser med äpple och kanel
Till 4 personer:
4 smördegsplattor (mindre plattor) Man kan ta en stor och skära ut mindre plattor.
2 äpplen (gärna syrliga)
½ tsk kanel
½ dl strösocker
Fyllning:
200 gram mandelmassa
1 msk strösocker
1 ägg
Till servering:
Vaniljglass
Florsocker
Eller vaniljvisp
Gör så här:
1. Börja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning. Den ska bli lite lös.
2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
3. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel ca 1 cm in från kanten.
5. Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan.
6. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker. (Kanel går ju att hoppa över om man inte gillar det.)
7. Grädda mitt i ugnen ca 15-30 minuter (beror på storlek, fyllning, ugn m.m) tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.
Här är länken till en kort video där Roy Fares bakar dessa!
Äppeldricka gör vi genom att låta äppelskivor med skal på ligga i vatten i tre dygn. Silar sedan och tillsätter socker. Finns många olika recept på detta där du kan se mängd vatten och socker. Gillar när det är enkelt!
Önskar er en fin helg
Kramar / Hanna