Hej fina ni!
Här kommer ett jättegott recept inför första advent och jul. Bästa tillbehöret till glöggen ju. Älskar dessa. Vi brukar göra dem varje år. Jag brukar också bjuda på dem när jag har kranskurser i uthuset.
Det bästa av allt är ju att de både är så goda och nyttiga samtidigt. Här kommer det busenkla receptet!
Pepparkaksbollar
18 dadlar utan kärnor
3 dl mandelmjöl
12 matskedar solrosfrön
2-3 tsk pepparkakskryddor efter smak
Lite vatten så att degen går att rulla till bollar
Gör så här:
Mixa ingredienserna i en hushållsmixer och tillsätt sedan vatten till mjuk konsistens. Rulla till bollar. Jag rullade sedan bollarna i lite mandelmjöl. Ställ in i kylen.
Saffransbollar är perfekta för dig som gillar saffran och vill ha ett lite nyttigare julgodis. Inspirerad av receptet från Sporthälsa.se men har ändrat lite i vanlig ordning. Här kommer receptet:
Saffransbollar
Du behöver:
2 dl cashewnötter (jag använde 2 dl mandelmjöl då det var det som jag hade hemma)
10 st dadlar (man kan ha fler om man vill)
1/2 påse saffran (1 påse innehåller 0,5 g)
1/2 msk kokosolja
lite pressad citron efter smak
lite vatten.
Gör så här:
Lös upp saffran med lite vatten.
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en deg. Tillsätt pressad citron efter smak samt vatten om det blir för torrt.
Rulla till bollar. Rulla dem i t.ex. kokosflingor om du tycker om kokos.
Snickersbollar
Dessa är inte riktigt för mig då jag inte är så förtjust i jordnötter men Erik och pappa tycker mycket om dem så ni ska få receptet i alla fall.
Du behöver:
18 dadlar
1 dl osötat och osaltat ekologiskt jordnötssmör
2 msk kakao
lite vaniljpulver
vatten ca 2 msk eller mer
1/2 msk kokosolja
2 tsk lönnsirap
flingsalt 1/2 tsk krossat
Cashewnötter 3 dl
Gör så här:
Mixa allt i en matberedare förutom vattnet.
Tillsätt vattnet lite i taget tills det blir en deg som går att rulla till bollar.
Rulla till bollar och rulla sedan i hackad mandel
Kramar / Hanna