Hej på er!
Idag tycker jag att vi ska laga en riktigt god grönkålspaj med fetaost, plommontomater, färska kryddor och oliver. Den här är perfekt att ha med sig som matlåda till jobbet. Tänker att det är många som är tillbaka på sina jobb efter semestern och kan ha glädje av lite matlådetips!
Grönkålspaj med fetaost, tomater och oliver
Deg (Gör en och en halv sats med deg för att kunna lägga mönster ovanpå)
125 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl fil
Detta blandas till en deg och får vila ca 2o minuter. Degen trycks ut i formen (spara lite deg till att dekorera ovanpå). Jag använde en rund pajform från Gerbera. Degen förgräddas sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
I det gräddade pajskalet läggs fyllning.
Fyllning:
1.Lägg i hackad grönkål så det täcker botten på pajskalet (man kan koka grönkålen några minuter i lättsaltat vatten om man vill ha den lite mjuk. Jag ville ha den krispig.)
2.Ovanpå lägger du små halva plommontomater med lite salt på, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 förpackning fetaost som du smular (175g), 10 svarta oliver, 1 dl hackad färsk persilja, hackad färsk oregano eller andra färska kryddor som t.ex. timjan, dragon eller salvia.
3.Över fyllningen häller du på 3 ägg och 3 dl mjölk som vispats ihop lite lätt med en gaffel.
4.Överst lägger du valfria dekorationer av pajdeg. Jag gjorde blommor.
Pajen gräddas i 200 grader ca 30-40 minuter
Pajen är jättegod att värma på dagen efter och passar därför perfekt till matlåda. Serveras med en krispig grönsallad med t.ex. ruccola, avokado, solrosfrön eller pinjenötter samt ärtskidor.
På min instagram finns en video på hur jag lagar denna paj. Titta gärna in där genom att klicka här!
Lycka till med pajen! Kramar / Hanna W