Trädgård

Så lyckas du med dina pioner – Hannas trädgårdsskola

Hej!

Hoppas du haft en vecka utan en massa onödig stress och att du hunnit njuta av lite solljus. Visst är det härligt att ljuset är på väg tillbaka!

Får ofta frågan om mina pionbuskar i trädgården. Pioner är så älskade av så många och även en högt älskad favorit hos mig. Så hur får man dem då att blomma rikligt? Finns det några tips! Pioner kan vara lite kräsna ibland men på sitt eget lilla vis. Antingen är det rik blomning eller väldigt sparsamt. Jag har flera olika pionsorter. Mina favoriter heter Sarah Berhardt och blir stora, puderrosa och fluffiga. Tycker också mycket om mina vita pioner med röd strimma i bladen Festiva Maxima samt de öppna pionerna.

En del av mina pionplantor är riktigt stora och har växt i rabatten i över 10 år. De verkar trivas toppen. Andra är sådana som jag inte haft så länge. De har jag tagit genom att dela en planta. De blommar inte alls lika mycket till en början innan de hunnit gjort sig hemmastadda ordentligt.

Mina bästa piontips – skötselråd

1.Pioner gillar att få lite benmjöl. Det lagras i rötterna. Man kan ge dem lite sparsamt med benmjöl på hösten om man vill. Naturgödsel kan du ge lite sparsamt på våren.

2.Vattna gärna runt pionen istället för på den. Har du en ny planta vill den ha mycket vatten vid plantering och även lite mer  vatten under den första tiden.

3. Använd vanlig trädgårdsjord/planteringsjord till pionerna

4.Plantering är bäst på hösten då de bildar sina sugrötter.

5. Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan. Om pionerna inte blommar kan det vara ett tecken på att de står för djupt. Busk/trädpion vill stå något djupare och få mer plats för sina rötter.

6. De går att flytta pioner på sensommaren men de blommar inte till en början. De gillar inte att bli flyttade. Ta med så stor jordklump runt som möjligt. Det går bra att dela pioner på hösten för att få fler. Var noga när du delar så att du inte förstör dem vid roten bara.

7.Ge pionerna stöd runt midjan så att inte blommorna ramlar mot marken.

8.Låt stjälkarna stå kvar över vintern. Det skyddar växten.

9.Täck gärna pionerna med löv eller granris under vintern.

10.Klipp ner vissna stjälkar på våren och gör plats för de nya skotten.

11. De kan absolut stå i en rabatt men den vill inte stå för nära andra växter.

12. Den gillar många soltimmar men inte så stark sol precis hela tiden såklart. Får de lite skugga ibland så håller de mycket längre så det är ett tips. Man brukar prata om vandrande skugga, sol till halvskuggigt.

13.Ogräs alldeles intill gillar de inte.

Den vackraste pionbuske jag sett (alldeles överöst av blommor) växte vid ett café i närheten av Wij Trädgårdar. Den växte alldeles ensam intill ett träd vid ett vattendrag och hade inte alls någon lyxig fluffig jord utan lite kargt och snålt sådär. Man ska ju inte plantera pioner intill träd då trädets rötter tar all näring men här växte den. På helt fel plats. Trots det blommade den som aldrig förr. Ibland får jag för mig att pioner inte vill ha det så där jättebra faktiskt. Det ska vara lite sparsamt med det mesta. Då blommar de som allra bäst!

På önskelistan till nästa säsong står Choral Charm! Det är den pionen som ni ser i mitten av min bukett! Vill också gärna ha Svavelpion.

Vilken sort står på din önskelista?

Jag tycker det är fint att samplantera växter som passar ihop. Här står en av pionbuskarna tillsammans med en gammaldags lila näva och en hög perenn med klasar av vita blommor. Minns tyvärr inte namnet. Den blir säkert två meter hög varje år och blommar rikligt. Den är jättestor verkligen och till hösten klipper jag ner den helt. Någon som vet namnet? Längst ut till vänster i bilden bredvid nävan växer jättedaggkåpor med ett hav av limefärgade blommor som är jättefina att blanda tillsammans med pionerna till buketter! Tyvärr kom de inte med i bilden.

Imorgon kommer ett till inlägg om pioner. Helt enkelt en liten felsökningslista på vad man kan göra om man inte får pionerna att blomma. Blir lite repetition kanske men det är väl aldrig fel.

Lycka till med dina pioner! Kram / Hanna W

2 Comments

 • Agneta

  Tack för innehållsrikt inlägg 🙂 Alltid lika trevligt att läsa det du skriver. Kan din höga namnlösa växt vara en Klematis summer snow? Lite svårt att se blommorna.

  • hanna.wahlstrom

   Tack snälla för dina fina ord och stort tack för att du tittar in här. Så kul! Jag förstår att det är svårt att se blommorna på bilden men det är inte Summer Snow. Jag har två sådana. Håller med att den verkligen ser ut som en sådan på bilden men blommorna är annorlunda och även sättet den växer på. Jag ska försöka fota närmare i sommar så kanske du kan klura ut vad det är för något! Är du också intresserad av trädgård?!

   Kram / Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *