För oss som älskar Australien har Pavlova blivit en av våra favoritefterrätter. När vi bodde i Sydney blev det en del Pavlova då det är vanligt till fest gärna efter en härlig grillkväll. Jag gillar Pavlova med en massa god frukt på. Blir gott mot den söta marängen och den går riktigt snabbt att slänga ihop!
Pavlova med citron, passionsfrukt, frukter och bär
Recept för form med löstagbara kanter som är ca 23 cm i diameter.
1. Sätt ugnen på 190 grader
2. Vispa 3 äggvitor tillsammans med 0,5 krm salt tills det är hårt
3. Fortsätt vispa i full fart samtidigt som du häller i 2 dl socker (inte allt på samma gång utan en jämn ström samtidigt som du vispar). Vispa tills allt socker är nerrört. Sluta vispa så fort som möjligt!
4. Häll i en halv matsked majsstärkelse/maizena/majsmjöl och 2 tsk vaniljsocker.
5. Förbered ett halvt krm med ättiksprit. Vispa på lägsta hastigheten en väldigt kort stund så att majsstärkelsen blir nedrörd. Medan du vispar häller du i ca 4 droppar av ättikspriten.
6. Smörj formen med smör.
7. Häll i all smet förutom 1 dl p.g.a att Pavlovan kan kollapsa om den stiger för högt..!
8. Viktigt att fördela smeten så jämnt som möjligt över hela formen.
9. Samtidigt som du placerar Pavlovan i ugnen vrider du ner ugnen till 100 grader.
10. Låt den vara inne en timme i ugnen.
11. Stäng av ugnen men låt den stå kvar tills ugnen är kall eller tills du ska äta den.
Ofta gör vi Pavlovan på kvällen och låter den stå kvar till dagen efter. Bred ett tunt lager Lemon Curd på Marängen när den är färdig och lägg lite lagom med grädde ovanpå. Toppa med valfria frukter. På bilden har jag använt färska jordgubbar, kiwi och passionsfrukt. Passionsfrukt som är lite syrligt är jättegott att ha ovanpå frukten. Det fick bli några chokladägg också för att få till påskkänslan och flaggor från ”Rice”. Finns att köpa t.ex. här
Tips på annan frukt och bär som passar bra: Hallon, blåbär, ananas, kiwi, mango, vindruvor, cantaloupemelon eller varför inte rabarberbitar som förvällts med lite socker. Då blir det en perfekt försommartårta. För dig som inte är så förtjust i grädde kan man blanda den ovispade grädden med lemon curd och sedan vispa upp det till en citronmousse att ha på istället. Lemon curd finns att köpa på de flesta mataffärer eller så gör du egen så här:
Lemon Curd till en liten burk
Receptet hämtat ur ”A Piece of Cake” Leila Lindholm
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
- Blanda rivet skal från tre citroner (jag brukar ta skal från två citroner) med saft från två och koka upp med strösocker och smör.
2. Sila vätskan
3. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
5. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.
Lycka till med påskbaket!
Kram / Hanna W