Festligheter,  Recept

Min äppelkaka – Välkommen September

Hej!

Nu ska ni få ett recept på en jättegod äppelkaka! Känns som ett bra sätt att välkomna månaden September på :).

Brukar baka den tillsammans med barnen varje år i starten av denna månad. Egentligen skulle jag bjuda fotbollslaget på kakan då jag var fikaansvarig på Noahs fotbollsmatch idag men då det blev ett väldigt oväder ställdes det hela in. Vi bestämde oss för att ordna ett mysigt höstfika hemma istället medan regnet smattrar mot rutorna. Sedan blir det pingisturnering kvällen lång då Love köpt ett litet pingisbord för alldeles egna pengar. Han är så stolt över det!

Kakan är alldeles ljuvlig när den är varm men går ju precis lika bra att äta dagen efter med fluffig vaniljsås till. Rosen har jag gjort av äppelskal som jag dragit bort från äpplet med hjälp av en potatisskalare. det blev som ett långt band som jag sedan kunde rulla ihop till en ros. Enkelt tips från mig!

Våra röda äpplen från trädgården är sorten Veiniöun som kommer från en plantskola i Estland. Älskar färgen på skalet och fruktköttet är alldeles rött. Gör man mos får man röd äppelmos. Vi har lite olika äppelsorter i trädgården.

Du kan läsa om dem här.

Hannas äppelkaka

Du behöver:

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk malen kardemumma eller mer om man så önskar

3 ägg

2 dl socker

100g smör

1 dl vatten

2-3 äpplen (gärna svenska)

2 tsk malen kanel + två tsk socker att ha ovanpå om man vill

Florsocker till garnering samt äppelros

Serveras med fluffig vispad vaniljsås

Gör så här:

Smöra en rund springform och bröa den med vetemjöl så att inte kakan fastnar.

Skala äpplen och skär dem i tunna skivor.

Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en annan skål.

Smält smöret, häll på vattnet och låt koka upp.

Blanda ner mjölblandningen med en vanlig visp i äggsmeten. Tillsätt smöret+vatten. Rör om med vispen.

Häll smeten i en form och lägg i äppelbitar.

Ha på kanelsocker och stoppa in kakan i ugnen.

Gräddas i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter.

Garnera med florsocker när den svalnat lite.

Lycka till!

Kramar / Hanna

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *