• Sommardukning med Schersmin och smultron

  Hej!

  Tänkte titta in till er med lite inspiration till sommardukning som jag pysslade ihop i veckan. Trädgården är fullkomligt överöst med dessa fina vita blommor just nu. Smultronschersminen är min allra käraste av sorterna men jag gillar alla. Här ser ni en krans av blommor runt tallriken, smultron på strå, linneservetter, desserttallrik från Åhlens och Mateustallrik med spets från Hamngatan.se.

  Önskar er en fin julidag!

  Kram / Hanna W

   

 • Att välja glädjen – Om svårigheter i livet och om hopp

  Hej kära ni!

  Ni som följt mig här under året minns kanske att jag för ett år sedan valde att ärligt och öppet berätta om den autoimmuna sjukdom som jag diagnostiserades med nämligen Sjögrens Syndrom. Hur sjukdomen gav mig ledvärk dagligen samt feber vid ansträngning och en bedövande trötthet. Jag valde att dela med mig. Inget jag ångrar. Tvärtom. Jag vet att det hjälpt andra i liknande situationer och det har hjälpt mig att sortera mina tankar och hitta rätt fokus.

  Flera av er har undrat över hur det har gått. Det var ju ett helt år sedan jag nämnde detta sist. Lever jag fortfarande med feber och värk? Hur fungerar vardagen?

  Vet du… Det första jag vill säga till dig är att jag mår mycket bättre idag än vad jag gjorde för ett år sedan vilket jag är så tacksam för!

  Jag gjorde ett viktigt val förra sommaren. Jag valde glädjen och att fokusera på allt jag fortfarande kunde göra istället för det jag inte längre kunde göra. Precis hur viktigt detta val skulle bli  förstod jag nog inte fullt ut då. Jag valde livet och vet du… Det har givit resultat! Jag är inte längre rädd för framtiden. Jag lever här och nu. Har jag accepterat min sjukdom? Både ja och nej. Jag har accepterat den såvida att jag har stort förtroende för överläkaren och vet att en lång noggrann utredning gjorts som till slut efter lång tid visade att jag har denna sjukdom. Jag har accepterat att jag måste dra ner på tempot, lyssna på kroppen och anpassa mig efter dagsformen för att må bra. Samtidigt vägrar jag acceptera att sjukdomen skulle få ta över och påverka mitt liv till begränsning och sorg. Den kommer aldrig få styra och aldrig ska den få bli tongivande i mitt liv. Det har jag lovat mig själv.

  Jag lever fortfarande med ledvärk men inte varje dag som det var innan. Den kommer och går i skov vilket ger mig dagar helt utan smärta. Dessa dagar är så värdefulla och är en stor skillnad till hur det var förra sommaren. Feber och värk kommer ofta efter ansträngning som stress eller fysisk aktivitet. Här handlar det om en balansgång och jag försöker fortfarande lära känna kroppen för att ta reda på vad den orkar med. Det är svårt. Kroppen verkar inte känna skillnad på stress eller på t.ex. en springtur. Den reagerar lika. Den tror att jag är sjuk och ger mig feber och värk. Jag som tycker om att röra på mig försöker hitta var min gräns går och hur min träning kan se ut. Här får jag vara kreativ och hitta nya vägar. Här är jag ingen expert ännu. Jag har också lärt mig säga nej till saker jag inte orkar med samt att prioritera. Ibland kan en power nap på 20 minuter under dagen göra stor skillnad.

  Jag är så tacksam att jag började fotografera. Det har hjälpt mig något enormt. Det har fungerat som smärtstillande och gör det fortfarande när ledvärken kommer. När jag går ut med min kamera så hamnar jag i en annan värld och smärtan glöms bort i naturens skönhet. Det är faktiskt sant. Jag har fått uppleva skapelsens skönhet på ett nytt sätt och blivit mer närvarande här och nu. Innan jag blev sjuk tyckte jag om att fotografera men hade inte riktigt tid. När jag väl fick min diagnos blev det min räddning. Idag frilansar jag som fotograf och fotar reklambilder åt företag vid sidan av mitt vanliga jobb som musiklärare, arbetet med skolutveckling samt med event som t.ex. talangjakt/musikal. Jag jobbar egentligen mer idag men har ändrat fokus till mer av det kreativa som jag älskar. Jag jobbar smartare och prioriterar på ett helt nytt sätt när det gäller arbetsfördelningen under en dag. Jag jobbar med strukturerat och medvetet. Det går riktigt bra. På fritiden anpassar jag mig desto mer men det känns ok. Här har barnen och familjen prio 1. Jag kanske inte kan vara med på alla sociala event som jag vill men det får vara ok. Jag kan vara med nästa gång. Är det en dag med feber ordnar jag filmkväll tillsammans med barnen och gör det till en mysig kväll. Anpassar mig lite lagom. Jag tycker om livet och jag har lärt mig mycket på denna resa även om den varit  och fortfarande kan vara tuff.

  För ett år sedan skrev jag följande ord:

  ”Jag vet nu säkert att jag ska fortsätta leva livet fullt ut så mycket det bara går. Jag kommer behöva anpassa mig under resans gång men det får aldrig ta över mina tankar och mitt liv. Ingen vet något om framtiden. Varken du eller jag. Vi kan bara leva och göra det bästa vi kan av tiden just nu. Livet går upp och ner för alla för att det är jordelivet. Skillnaden blir hur vi väljer våra tankar. Hur vi tar fasta på de tankar som ger hopp, glädje och styrka. Man får vara jätteledsen, jätterädd och känna att det är orättvist men det får aldrig ta över. Det finns alltid något att vara tacksam för.”

  Det här är något jag fortfarande håller fast vid och som hjälpt mig mycket. Ibland frågar människor i min omgivning om jag inte är rädd för hur sjukdomen kan utvecklas i framtiden eller de följdsjukdomar som kan komma. Vet du… Jag tänker inte alls så. Jag har lämnat de tankarna helt. Det är ju ingenting jag kan påverka och oro bryter ner oss så mycket mer än vad vi kanske tror. Sedan är det faktiskt så att jag trots läkarens besked om en obotlig kronisk sjukdom bestämt mig för att en dag bli helt frisk. Det är min tro och mitt hopp. Jag vet att det kommer bli så och det ger mig ett lugn.

  Om du vill läsa om min resa samt om tips och inspiration till dig som lever med sjukdom, sorg eller negativa tankar så länkar jag till mina inlägg här:

  När livet vänder – del 1

  Tror du jag kommer bli frisk? – del 2

  Att vända det svåra i livet till något positivt – del 3

  15 tips till dig som lever med sjukdom, sorg eller negativa tankar – del 4

  Frågeinlägg

  Så varför har jag valt att dela med mig av detta?

  Jag vill ge er alla hopp och inspiration till att leva det liv som ni önskar. Jag vill vara en motvikt till det negativa och istället lyfta fram en annan positiva sida och ett val. Jag vill berätta min historia för att sprida kunskap till dig som inte vet så mycket om autoimmuna sjukdomar eftersom det är något som inte syns och för mig var det ett helt okänt område.

  Livet är fullt av glädje och sorg. Så är jordelivet men du har makten att bestämma hur ditt liv genom att ta vara på de förutsättningar du har. Försök att se svårigheter som utmaningar och du kommer gå starkare ur situationen. Har du upplevt smärta så kommer du uppleva lycka starkare än tidigare. Påverka det du kan påverka. Välj glädjen, välj livet!

  Många kramar till dig! / Hanna W

 • Biotips Aladdin

  Hej alla!

  Här kommer ett litet biotips från mig på en barnfilm som går på bio nu nämligen otecknade Aladdin. Ibland delar vi upp barnen lite när vi gör aktiviteter. Jag och Love bestämde oss för att ha en egen liten biodate då Noah var med en kompis. Love fick en liten oljelampa av oss som vi köpte i en gränd i staden Mostar i Bosnien. Han är så rädd om den lilla utsmyckade lampan och har den i en liten guldask med sidentyg i :).

  Han hade aldrig sett filmen Aladdin eller läst den sagan. Plötsligt blev ju hans lampa magisk när han fick se berättelsen bakom lampan. Vi tyckte om filmen båda två. Den var så bra. En magisk film med spänning, humor och ett budskap i. Vackra miljöer, en stark tjej som ville bli Sultan, en gatupojke som inte hade mat för dagen, en apa, en rolig ande i en lampa, tre önskningar, en fiende, kampen mellan det onda och det goda.

  Nu när det är lite kyligare väder ute kan det vara bra med ett litet filmtips tänkte jag.

  Önskar er en fin dag!

  Kramar / Hanna W

 • Sommaruppdrag

  Hej!

  Fick en idé att låta barnen göra små sommaruppdrag. Har fixat en liten låda med lappar i där det står olika somriga uppdrag. De får turas om att dra en lapp med ett uppdrag på. Tänker att det är ett sätt att maximera den där mysiga sommarlovskänslan som jag så gärna vill ge dem. Kanske något man kan köra en vecka med ett uppdrag varje dag eller kanske en gång i veckan. Vad man tycker passar bäst helt enkelt. På den första lappen stod det hitta ett grässtrå och trä på smultron från trädgården. Ett litet pris till vinnaren. Som en challenge. Love vann för störst kreativitet då han plockade på både vinbär, körsbär, jordgubbar och kryddor på sitt. Noah vann priset för bäst design. Hans var så fint! Jag får visa er slutresultatet om någon dag :). Barnen tyckte det var roligt och jag tänker att det är något som kan passa alla åldrar och även om man har barnbarn eller jobbar som förskolelärare/lärare.

  På bilden ser ni en lila Malva och jättedaggkåpa som får limefärgade blommor.

  Förslag vad det kan stå på lapparna kan vara t.ex. att fylla ett antal vattenballonger och försöka kasta dem till varandra utan att de spricker ett visst antal gånger eller kanske kasta prick med dem. Ett annat uppdrag kan vara att baka en blåbärspaj eller kanske ta en cykeltur för att köpa en glass. Ett litet sommartips från mig!

  Hoppas ni har det bra. Både ni som har semester och ni som fortfarande jobbar.

  Kramar / Hanna W

   

   

 • Dubrovnik, sista anhalten på resan

  Hej!

  Här är Dubrovnik. En vacker medeltidsstad vid havet. Här har man spelat in en del av serien ”Game of Thrones” för er som sett den ( jag har inte sett den själv). Den vackra stadsmuren ringar in gamla stan som är som en labyrint av smala gränder mellan vackra husfasader. Vi bodde i en lägenhet vi hyrt via AirBnb. Hyrbilen lämnade vi tillbaka vid flygplatsen innan vi reste tillbaka.

  Vi körde upp på ett berg med underbar utsikt över staden. Här fanns promenadstigar bland olivträd, lavendel och andra blommor.

  Man kan vandra längs med muren och se solnedgången.

  På kvällen är det många besökare på grändernas restauranger. Mycket fisk serveras men också Italiensk mat. Grillad tonfisk är min favorit.

  En sista bild från lägenhetens pool.

  Älskar ju Hortensia!

  Vill tacka er för att ni tagit del av vår lilla resa. Tack för meddelanden på instagram och frågor. Jag försöker svara så bra jag kan och är det något mer ni funderar på så skriv gärna igen eller kommentera här på bloggen.

  Resan är slut och det känns som att vi upplevt många vackra platser och tagit del av mycket historia. Har läst på en del om krigen i Balkan. Så mycket sorgligt som hänt här i dessa vackra länder. Jag skulle mer än gärna åka tillbaka och Juni var en jättebra tid att åka på innan turistsäsongen drar igång. Nästa gång tar vi med oss barnen. Då tror jag inte vi skulle åka runt lika mycket utan mer stanna kring Split och öarna intill.

  Kramar / Hanna W

 • Vackra platser i Bosnien

  Hej!

  Bilresan fortsatte in i Bosnien. Utan att veta någonting alls om Bosnien körde vi längs med slingrande bergsvägar utan vägräcken och väglinjer. Kändes verkligen att man kom till ett helt annat land. Inte en människa syntes till. Trasiga hus på landsbygden och sedan efter kilometrar av skog vinodlingar. Upp för berg och nedför berg. Inte en enda rak väg kändes det som. Så plötsligt kom vi till Kravica Waterfalls mitt i skogen. Vilken otroligt vacker plats. På Instagram hittar ni film från fallen.

  Man vandrade nedför olika platåer med magisk utsikt. Fikonträd och vattenfall på rad. En del turister men inte så många. Det var ju även lågsäsong. Längst ner på stigen öppnade sig denna plats.

  Jag var bara tvungen att ta en simtur i det kalla vattnet. Iskallt verkligen men det var det värt även för en badkruka som jag. De hade byggt en restaurang vid platsen men vi hade med egen matsäck. Stannade alldeles för länge innan vi fortsatte mot staden Mostar.

  Vägen till Mostar kantades av blommande röd vallmo. Vinodlingar, skog och berg. Ungefär så. Inte en människa syntes till här heller. Anlände till Mostar på kvällen lagom för kvällsmat. Staden var otroligt mysig och även här kändes det som att resa tillbaka i tiden. En vacker stenstad med mysiga restauranger.

  Vi beställde in en stor tallrik med grillad mat och deras kebab som var mer som en gryta med ris. Hela staden hade en grilldoft och de små gatorna var fulla av glada människor med glassar i händerna som handlade från de små gatubutikerna.

  Vi köpte en liten Aladdinlampa till barnen. Så fint utsmyckad. Sedan begav vi oss till bron Stari Most som var målet med vistelsen i staden.

  Ser nästan overkligt ut att den kan hålla så som den är byggd. Så ståtlig sträcker den sig över vattnet. Vi tittade när några pojkar hoppade från den höga bron och försökte tjäna sig en slant på det.

  Bron blev förstörd under kriget men är uppbyggd igen.

  Besökte även kyrkogården Masline. En vacker och sorglig plats på samma gång. Gravstenarna står tätt uppför det branta berget och varje grav är fint utsmyckad med blommor. Stannade till vid den lilla stenängeln med halsbandet som stod där bakom en bukett av röda rosor.

  Det började bli mörkt och planen var att ta oss till Dubrovnik för att sova där. Vi hade dock inte tänkt på att de vägar vi skulle åka på skulle vara helt kolsvarta. Jag tror på riktigt att vi var rädda båda två. Branta bergsvägar utan räcken och vägstreck och så inga väglysen. Inga alls…

  Tänk om vi skulle få punktering. Ingen bensinmack fanns heller och ingen internettäckning. Vi hade laddat ner vägbeskrivningen men började känna att vi måste hamnat på några bakvägar. Vi kunde inte vända och inte välja en ny väg. Vi fick ta den vi hade laddat ner. Vi började inse att vi skulle ha åkt mycket tidigare. I efterhand har jag fått höra att på vissa ställen i bergen avråder de människor från att vandra då det kan finnas minor. Som tur var åkte vi bil och var bara på vägarna. Tror vi båda var väldigt glada och lättade när vi nådde gränskontrollen in till Kroatien igen. Här var det riktiga vägar och vi kände oss som hemma. Vi ångrar absolut inte vårt lilla äventyr men jag vill skriva detta som tips att tänka på ifall någon mer gör en liknande resa.

  Kramar / Hanna

   

   

 • Makarska rivieran, Kroatien

  Hej!

  Fortsätter mitt resebloggande 🙂

  Så glad jag är att vi fick så många bra tips på platser av min vän Marie. Hon som varit på Balkan två somrar vet precis vilka platser som är värda att besöka. I Kroatien finns vackra nationalparker med otroliga vattenfall men vi fick tips om en plats där det inte skulle vara riktigt lika många turister så vi bestämde oss för att åka dit. Vi bestämde oss för att åka kustvägen för att få uppleva Makarska rivieran på vägen. Hyrde bil i hamnen i Split och bad att få lämna igen den i Dubrovnik innan vi skulle flyga hem. Det gick bra. Något att tänka på när man hyr bil i andra länder är att fota av alla eventuella repor på bilen i fall det skulle bli trassel i efterhand då de kanske tycker att du ska betala för en repa du inte själv orsakat.

  Kustvägen är alldeles, alldeles underbar. Så fint med de slingrande bergsvägarna och havet på höger sida. Små vikar och stränder längs med hela vägen. Vi stannade på en del och åkte förbi andra. Åt ljuvlig italiens mat vid strandrestauranger i skuggan. Temperaturen låg på ca 30 grader eller mer varje dag. Bokade boende via Air Bnb och bodde i en lägenhet med en mäktig vy.

  Familjen som ägde huset vi bodde i hade en egen lägenhet i samma hus. De var så välkomnande och bjöd på lemonad och gav oss lavendelpåsar som de gjort själva från egen trädgård. Lavendel växte överallt precis som den rosa växten på den översta bilden. Kan omöjligt komma på namnet på den. Bougainvillea blommade också på stenmurarna.

  Kram / Hanna

 • Fotoresa till Kroatien/Bosnien. På tu man hand med älskling

  Hej!

  Tänkte jag skulle dela med mig av en underbar resa som jag och Erik precis varit på. Valde att inte ta med datorn och har därför inte varit inne på bloggen på några dagar. Nu har jag så mycket att skriva om och så många bilder att visa er 🙂 För er som hängt med på hannaw.se på instagram så har ni ju fått uppdateringar varje dag men inte så många detaljer som man har möjlighet att ha med i text på en blogg.

  Resan var en födelsedagspresent och har varit planerad sedan i mars. Blev en paus i köksrusten också vilket var behövligt. Denna gång stannade barnen hemma och följde istället med farmor och farfar till deras sommarhus.

  Började resan i Split. Kom dit sent på kvällen. Det var mörkt då vi hoppade ur bilen vid en gränd i gamla stan där vi bokat en lägenhet via Air bnb. Vit tvätt hängde på en lina mellan husen. Det kändes som Lady och Lufsen filmen på Kalle Ankas julafton.

  Planen var att göra en tidig kväll men då vi snabbt insåg att gatorna var fulla av liv ändrade vi oss och promenerade fem minuter till Diocletianus palats och den gamla Katedralen som är kärnan av gamla stan. Människor satt på palatsets trappor med mat och dryck. Det pratades och skrattades under månens sken. Olika nationaliteter på ett och samma ställe. Platsen kändes som att färdas bakåt i tiden. En underbar plats. Klockan 01 på natten hamnade vi på en av hamnrestaurangerna. Det var riktigt varmt ute trots den sena timmen.

  Morgonen därefter var det dags att bege oss till hamnen för att låsa in en del bagage och ta expressfärjan över till än Brac. Vi strosade runt i marknaden vid katedralen och köpte färskpressad juice och nybakt bageribröd. Det var säkert runt 32 grader varmt.

  Split är en vacker stad med en vacker hamn.

  Båtfärden var riktigt mysig och ön Brac kändes välkomnande.

  Vi bestämde oss för att bo kvar på ön och checkade in på ett av hotellen. Då vi reste i lågsäsong fanns det många boenden att välja på så vi bokade allt eftersom under resans gång. Air bnb och hotell från booking.com.

  I nästa inlägg besöker vi stranden Zlatni Rat som också kallas det gyllene hornet.

  Kram så länge! / Hanna W

   

 • Mellan hägg och syren del 2

  Hej fina ni!

  Här har det varit minst sagt fullt upp  med vår köksrenovering. Det går framåt som tur är ;). Vi har satt upp nya gipsskivor, spacklat, slipat (ni kanske har sett videor i stories), provgjutit en bänkskiva och rivit tak för fläktröret som ska flyttas. Planen är att flytta spis och diskbänk/diskmaskin till en annan vägg så allt byter plats. Typiskt oss 😉 Men det kommer bli bättre. Inte lika trångt och man kan titta ut över trädgården när man diskar 🙂

  Tänkte jag skulle visa er några bilder på syrenfrossan vi haft här över nationaldagen och skolavslutningar. Den här tiden när syrenblomningen är som mest intensiv är så härlig tycker jag. Doften som sprider sig i trädgården om kvällen är oslagbar. Minnen om barndomens skolavslutningar för visst förknippar man syrener med just det?!

  Vi har dukat med syrener och verkligen fyllt huset med buketter. Försöker njuta så mycket vi kan mellan arbete med köksrust.

  Bordet kommer från Eriks sommarstuga och är nog från hans gammelfarmor. Stolen har jag fyndat på loppis och målat om. Porslinet är Mateus.

  Minns ni när man smög ut som liten i bara pyjamas på sommarens tidiga morgontimmar. Eller kanske sent på kvällen när det fortfarande var ljust ute. Barfota i det daggvåta gräset. Sommarminnen!!!

  Syrener och zinkbaljor är en kombo jag verkligen gillar. Dessa plockade vi inför nationaldagen!

  Att sova med syrener. Drömmen ju 🙂

  Kramar från / Hanna W

   

   

   

 • Maj en blommande dröm

  Hej

  Maj månad är slut för denna gång. Jag har försökt att njuta så mycket jag bara kan av denna magiska månad samtidigt som allt händer på samma gång. Barnens avslutningar på deras aktiviteter, kalas, mycket på jobbet, vårfix i trädgården och så drog vi igång vår köksrust (mer om det i eget inlägg).

  Ett tips i dessa kalas och avslutningstider är att slå in paket i gamla tapeter. Blir jättefint! Jag köpte några rullar med bitar som blivit över på färgaffären. Detta är en av William Morris tapeter. Bra att kunna återanvända tapeter isället för att slänga bitar som blir över och presenterna blir personliga och fina tycker jag.

  Blomningen i Maj då! Älskar!

  De höga bigarråträden som växer i en dunge på tomten har skapat ett hav av vita blommor som ett tak över gården. Under träden brukar vi duka upp och sitta. Ofta har vi drop-in-fika under träden för vänner och familj men eftersom vi är utan kök just nu så fick vi hoppa över det i år.

  Här skymtar växthuset bakom ett hav av blommor.

  Har ni hunnit njuta av Maj månad eller har den bara rusat förbi?

  Önskar att du ska få en fin start på juli månad!

  Kramar / Hanna W